Budi dio naše mreže
Izbornik

Argumenti o budućnosti mirovina hrvatskih građana

Zagreb (IKA )

O budućnosti mirovina hrvatskih građana u emisiji Argumenti na HKR-u u srijedu 17. listopada govorili su ravnatelj Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović, čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i dr. Ivana Vukorepa s Katedre za radno i socijalno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta.

Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović naglasio je da je reforma odlično pripremljena, a njen cilj je održivost mirovinskog sustava, podizanje kulture rada i stimuliranje rada.

Čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel opovrgao je te tvrdnje, tvrdeći da Vlada samo provodi politiku Europske komisije, da se dodatno umanje buduće mirovine. Kako je rekao, istodobno Vlada ne čini ništa po pitanju trećega zahtjeva Komisije, da se izdvoji 19 kategorija građani koji su u mirovinu išli po posebnim propisima. Upozorio je i da je socijalni dijalog o najavljenoj reformi Vlada pogrešno provela.

Dr. Ivana Vukorepa s Katedre za radno i socijalno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta dodala je da se predložene mjere mogu podijeliti na dobre, sporne i preuranjene. Ujedno je predložila razdvajanje mirovina na zarađeni i povlašteni dio, ukidanje osobnog odbitka i proširivanje baze onih koje plaćaju poreze, uz istovremeno smanjivanje i unificiranje poreza.

Glede sindikalnog prosvjeda najavljenog za subotu, Aladrović je rekao kako svi imaju pravo prosvjedovati, ali mu se ovaj čini promašenim. Mladen Novosel zaključio je kako će prosvjed biti masovan te da će, bude li potrebno, slijediti zahtjev za referendum.

Ključne riječi:
argumenti mirovinska reforma