Budi dio naše mreže
Izbornik

„Euharistija – kruh koji se lomi. To su majka i otac. Oni su djetetu sigurnost, izvor ljubavi, dobrote i razumijevanja, odrastanja i sazrijevanja“

Lovran (IKA )

U Domu pastoralnih susreta u Lovranu u organizaciji Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije ovaj vikend održana je 1. obiteljska škola. Do sada je Ured organizirao 15 obiteljskih škola na metropolijskoj razini, a ovo je prva na nadbiskupijskoj razini.

Tema ovogodišnje obiteljske škole bila je „Euharistija – kruh koji se lomi. To su majka i otac. Oni su djetetu sigurnost, izvor ljubavi, dobrote i razumijevanja, odrastanja i sazrijevanja“. O toj temi roditeljima su govorili vlč. dr. Nikola Vranješ, vlč. mr. Mario Gerić i vlč. mr. Vjekoslav Đapić. Nakon svakog izlaganja održavao se rad po manjim grupama u kojima se razrađivala tema predavanja.

Program Obiteljske škole počeo je molitvom i srdačnim pozdravom voditelja Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije mons. Ivana Nikolića koji je iskazao radost zbog okupljanja i održavanja još jedne obiteljske škole. Roditelje je uveo u temu, a nakon njega je program susreta predstavila suradnica Ureda Vedrana Blašković. Prije svakog izlaganja psihoterapeutica i djelatnica Ureda za obitelj Željka Frković roditeljima je predstavila predavače.

Prvo predavanje održao je vlč. Vranješ o temi Euharistija – hod vjere, zajedništva i svjedočenja. Hod je naše hodočašće ovom zemljom, proputovanje u kojemu mi imamo poslanje. Bog je savršen i da bi došli s k njemu mi moramo biti što savršeniji. Zajedništvo savršene ljubavi je Presveto Trojstvo. Postavljamo si pitanje: „Što je prava ljubav?“ Prava ljubav je ta koja se daruje, koja stvara zajedništvo i koja brine o sreći drugoga. Najsretniji smo onda kada smo prihvaćeni. Zatvarajući se potpuno u svoj egoizam doživljavamo pakao. Zato je najljepša i najteža stvarnost zajedništvo jer ono je puno vrednije od svega onoga što ga narušava. Moramo prihvatiti križ. Križ će proći, a zajedništvo će ostati. Nastavljajući govoriti o euharistiji, vlč. Vranješ rekao je kako Isus učenicima pokazuje da se trebaju hraniti hranom koju im On daje te kako bi svi mi mogli živjeti život na ovoj zemlji. Euharistija je ulazak u duhovni svijet i Bog je tu prisutan za nas. Euharistiju ne smijemo shvatiti kao obavezu, već kao potrebu. Ite, Misse est znači poslani smo, a to je poruka nama da smo poslani svjedočiti vjeru u svijetu.

Govoreći o Življenoj euharistiji vlč. Gerić rekao je da je euharistija svadbena gozba sa zaručnikom te uveo roditelje u drugu temu predavanja – zaručnički odnos s Isusom znači biti obitelj s Bogom. Nastavio je navodeći činjenicu da je u današnjem svijetu najviše prisutna kriza vjere. Euharistija rađa Crkvu, a Crkva rađa Euharistiju. Ona nas poziva na novi život. Kroz Euharistiju stari čovjek postaje novi čovjek. Bez sudjelovanja u euharistiji nema govora o kršćanskom identitetu jer tu nalazimo sebe kao kršćanina i dobivamo snagu za kršćansko življenje. Tamo gdje se slavi euharistija, stvara se kršćansko zajedništvo. Roditeljima je iznio tri svjedočanstva te se dotaknuo pojedinih činjenica iz dokumenta o obitelji (Sacramentum Caritatis). Naglasio je kako trebamo moliti za sebe, ali i za druge te da trebamo komunicirati. Ljubav se razmjenjuje kroz komunikaciju, a komunikacija označava posvećivanje svog vremena drugome, zaključio je predavač.

Posljednje predavanje roditeljima je održao vlč. Đapić, govoreći o euharistiji kao izvoru i vrhuncu kršćanskog života. Krist s nama komunicira na sakramentalni način – kroz prilike kruha i vina duhovno se hranimo samim Bogom. U misi je Bog prisutan. Misa je također moj poziv na svjedočenje vjere u svijetu, ona nas uči da druge ljude promatramo kao Božju djecu, ona je izvor i vrhunac kršćanskoga života, dar koji je dao Gospodin za očuvanje ljubavi i zajedništva obitelji. Izvor i uzor nam je svakako Sveta obitelj. Euharistiji pristupajmo na duhovan način. Ponekad nas se bez obzira na svakodnevni dolazak na euharistiju ništa ne dotiče, osjećamo prazninu. Tu moramo otvoriti svoja srca i doći pripremljeni bilo kroz svetu ispovijed ili kroz molitvu. Po sakramentima moramo pripremiti naša srca iznutra i time otklanjati prepreke. Predavanje je završio riječima da osim otvorena srca, euharistiji je potrebno pristupati i s povjerenjem čime ćemo prihvatiti objavljivanje Istine od Boga jer Sveta misa je najveća vrijednost.

Program obiteljske škole zaključen je misom koju je predvodio vlč. Đapić. U homiliji govorio je o Božjoj Riječi. Poruka o kojoj nam danas govori Božja Riječ je da učimo mudrost iz života, mudrosti koja dolazi od Boga. U našem životu možemo činiti mudre izbore. Mogli smo danas izabrati nešto drugo, ali mi smo izabrali biti ovdje na misi. Današnja Božja Riječ nam donosi i to da uočimo opasnosti bogatstva jer u čovjeku može probuditi pohlepu koji neprestano može trčati za materijalnim. Isus kaže: „Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevsko nebesko“. Bog nam kaže da njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta i da biti siromah duhom znači potpuno se prepustiti Bogu. Božje milosrđe je jedini lijek. Roditeljima je poručio da ih uvijek vodi milost Božja i ovo stavljanje mise u središte obiteljskog života je znak djelovanja Duha Božjega u njima. Može se reći da je mudar roditelj koji svoje dijete dovodi na misu, koji računa s Bogom i koji podiže svoje ljubavi Isusa Krista, uči o Bogu i vjeri i koji svojim životom i ljubavlju pokazuje Boga. Radost dolazi kada smo potpuno oslonjeni na Boga.

Za vrijeme predavanja i radionica kao i do sada bilo je organizirano čuvanje i rad s djecom.