Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje za misionare i misionarke u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA )

Cjelodnevnim euharistijskim klanjanjem koje je zaključeno misnim slavljem u četvrtak, 18. listopada u crkvi Službenica Milosrđa na Pilama Dubrovačka biskupija se priključila programu Papinskih misijskih djela organiziranom uz Svjetski dan misija na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Misno slavlje za misionare i misionarke, za one koji ih podupiru i za sve potrebite u misijama predvodio je delegat za misije Dubrovačke biskupije koji je i sam bio misionar don Frano Markić Aleluja.

U svojoj propovijedi govorio je o sv. Luki čiji blagdan se slavio. Kazao je kako je sv. Luka pratio sv. Pavla misionara na njegovim misijskim putovanjima i pomagao mu u zdravstvenim tegobama jer je sv. Luka bio liječnik. On je i pisac trećeg evanđelja i jedini je opisao Isusovo djetinjstvo, a kao nadareni slikar napravio je, prema tradiciji, prvu sliku Isusa i Marije.

Tumačeći evanđelje propovjednik je naglasio kako se ne smijemo opterećivati materijalnim nego ići slobodno jer je Isus s nama u sve dane do svršetka svijeta.

Također je istaknuo kako se Bog proslavio u svim misionarima i misionarkama koji su dali svoj život služeći Bogu i bližnjemu.

Misu su animirale redovnice Službenice Milosrđa koje su tijekom dana molile pred Presvetim za potrebe misija, a iskustvo misija dobro im je poznato jer su i neke njihove sestre u misijama. Vjernici su tijekom dana navraćali u crkvu i ostajali prema svojim mogućnostima u molitvi za misije.

Cijeli mjesec listopad u Katoličkoj Crkvi se posebno moli za misionare i misionarke te se organiziraju različite akcije i predavanja o misijama. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana koji se proslavlja u nedjelju je „Zajedno s mladima donosimo evanđelje svima“.