Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin nedjeljni nagovor

Vatikan (IKA )

Misijska nedjelja, beatifikacija španjolskog isusovca Tiburzia Arnáiza Muñoza, hodočašće Međunarodnog Caritasa pod geslom „Dijeliti zajednički hod“ s migrantima te Isusovo nastojanje da obrati učenike od svjetovnog mentaliteta na onaj Božji, bile su teme današnjeg nedjeljnog nagovora pape Franje.

Premda su Isusovi učenici godinama slušali o njegovu određenju, ipak nisu shvatili njegovo pravo mesijansko poslanje, već su očekivali da će Isus napokon obnoviti Kraljevsko Božje, te su si zamišljali tko će zauzeti najvažnija mjesta. On je znao da su Jakov i Ivan animirani žarom za njega zbog kraljevstva. Bilo mu je isto tako jasno da su njihova očekivanja bila zaražena svjetovnim duhom te im je predbacio da uopće ne znaju što traže. Dok su oni govorili o prijestoljima slave, na koje bi sjeli pokraj Krista Kralja, on je govorio o kaležu, muci i uskrsnuću. Oni odlučno odgovaraju Isusu da oni mogu piti kalež i primiti krštenje kao i On. Isus im potvrđuje da će stvarno i oni piti kalež i primiti Njegovo krštenje. Drugim riječima da će kao i ostali apostoli sudjelovati u Njegovoj muci na križu kada bude došao njihov trenutak, ali da im ne može obećati da će sjediti njemu s desna ili s lijeva. Drugim riječima dao im je do znanja da ga za sada trebaju slijediti i upoznati put ljubavi. Na nagradu će misliti nebeski Otac. Vidio je da ni ostali apostoli nisu shvatili o čemu se zapravo radi te ih je upozorio kako svjetski vladari vladaju narodima tlačeći ih. Među njima toga ne smije biti. Tko želi postati među njima velik, mora posluživati, a tko želi biti prvi, bit će sluga svima. Učiteljeva poruka je jasna. Dok ovozemaljski silnici grade prijestolja za vlastitu moć, Bog izabire neudobno prijestolje, križ, s kojega se vlada dajući život. Put služenja je najdjelotvorniji lijek protiv zarazne bolesti traženja prvih mjesta, koja zahvaća tolike ljudske pa i crkvene sredine – rekao je papa Franjo i preporučio vjernicima da kao Kristovi učenici prihvate ovaj evanđeoski poziv na obraćenje kako bi odvažno i širokogrudno svjedočili Crkvu koja se posvećuje posljednjima, služeći im s ljubavlju i jednostavnošću.

Osvrćući se na Svjetski misijski dan koji se ove godine slavi pod geslom: „Zajedno s mladima nosimo Evanđelje svima“, papa Franjo je istaknuo kako je pravi put za misijsko djelovanje zajedno s mladima. To se ovih dana pokazalo i na Biskupskoj sinodi, posvećenoj mladima. Slušajući ih i omogućujući im da sudjeluju u tom poslanju, otkrivamo brojna svjedočanstva mladih koji su u Isusu pronašli smisao i radost življenja, rekao je Papa i primjetio kako je to i prilika za susret mladih sa crkvenom braćom. Pozvao je vjernike da se mole kako ne bi došlo do pomanjkanja novih naraštaja spremnih naviještati vjeru i surađivati u poslanju Crkve.

Pozdravljajući razne vjerničke grupe, posebno se obratio hodočasničkoj skupini koju je organizirao predsjednik Međunarodnog Caritasa zajedno s biskupima i djelatnicima iz raznih zemalja. Primijetio je kako su svojim dolaskom u Rim željeli izraziti želju zajedničkog hoda. Pohvalio je taj pothvat „zajedničkog hoda“, koji su danas priredile u svojim sredinama razne ustanove. Papa Franjo smatra da će to pridonijeti promjeni odnosa prema migrantima.

Ključne riječi:
papa Franjo