Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva „Noć svjedoka“ u Kotoru

Kotor (IKA )

U subotu 22. rujna u kotorskoj katedrali održana je prvi puta „Noć svjedoka“ – molitveno bdjenje za progonjene kršćane diljem svijeta. Ova večer molitve i podsjećanja na stradale kršćane po svijetu se održava u posljednjih deset godina.

Neposredno prije samog molitvenog bdjenja, kotorski biskup Ilija Janjić je u katedrali slavio misu uz koncelebraciju nekoliko mjesnih svećenika i o. Kirila Gorbunova, generalnog vikara Moskovske katoličke nadbiskupije koji je ujedno bio i jedan od gostiju – svjedoka. Mons. Janjić je u propovijedi naglasio važnost vjernosti Božjoj riječi i svjedočenju vjere, u čemu su najbolji primjer mučenici svih vremena, a na poseban način ovoga u kojemu mi živimo. Biskup je rekao da je slušanje životopisa suvremenih mučenika i molitva za njih i nama svima snažan poticaj da donesemo plodove naše vjere koje se pretaču u svjedočanstvo ondje gdje smo poslani: to je svjedočanstvo života ukorijenjenog u Kristu.

Čitanje martirologija – imena mučenih i ubijenih kršćana, te onih koji su još uvijek taoci terorističkih i protukršćanskih organizacija, te okolnosti u kojima su stradali, na okupljene je vjernike ostavilo duboki dojam, tim više što se radi o malo poznatim činjenicama koje se često ispuštaju u masovnim medijima. Sudionici molitvene večeri imali su priliku vidjeti i portrete stradalih kršćana na „triptisima“, koji su u procesiji nošeni i položeni pred glavni oltar, te uz molitvu, zapaliti svijeće pred likom suvremenih mučenika.
Gosti-svjedoci bili su Marc Fromager, o. Kiril Gorbunov i s. Houda Fadoul, poglavarica samostana Deir Mar Musa Al-Habashi u Siriji.

Marc Fromager je svjedočio o nadljudskim naporima koje kršćani, svećenici, redovnici i redovnice i vjernici laici ulažu kako bi donijeli svjetlo nade i humanosti u zemljama pogođenim nasiljem, kriminalom, glađu i siromaštvom, o zauzimanju Katoličke crkve na područjima socijalne skrbi i obrazovanja u kojem je otvorena svim ljudima bez obzira na njihovu vjeru, i po čemu jedinstvena u svojem djelovanju. O. Gorbunov se u kratkoj povijesnoj retrospektivi osvrnuo na položaj katolika u carskoj Rusiji koji se tek u posljednjim godinama ovog sustava počeo mijenjati na bolje, da bi se ponovno pogoršao dolaskom komunističke vlasti koja je zatvorila i ukinula skoro sve katoličke crkve u zemlji. Danas su katolici općenito govoreći izloženi nerazumijevanju i podozrenju, što je rezultat dugogodišnje protukatoličke propagande koja je vladala u toj zemlji. S. Houda Fadoul iznijela je svoje iskustvo djelovanja u srcu Sirijske pustinje, unutar ekumenske redovničke zajednice. Govorila je o tradicionalno dobrim odnosima među kršćanima različitih Crkava u toj zemlji, te poslanju njezinog reda na području obrazovanja koje usmjereno prvenstveno učenicima muslimanske vjeroispovijesti. Kako je s. Houda pojasnila, mjesnom stanovništvu, kršćanskom i muslimanskom je potrebna prisutnost ovoga reda: zbog toga, unatoč ratnim razaranjima i progonstvima, danas malobrojni kršćani uz teške muke ipak ostaju na svojim ognjištima.

Molitvena večer završena je zajedničkom molitvom za progonjene kršćane, a vjernici su nakon blagoslova zadržali u osobnoj molitvi pred likovima ubijenih svjedoka vjere. Biskup Janjić izrazio je zahvalnost organizatorima što je ovako hvale vrijedan događaj realiziran i u našem kraju. Voditeljica programa bila je Sabrina Čović-Radojičić, a pjevanje su animirale časne sestre Franjevke od Bezgrešnog začeća.

Noć svjedoka je događaj koji diljem svijeta već deset godina poziva na molitvu za progonjene kršćane, odnosno one koji daju svoj život za Krista. Osim molitve cilj je podsjetiti na žrtve progona i ubijanja, odnosno mučenike čija se nova imena, nažalost, svake godine objavljuju u tzv. martirologiju, popisu ubijenih svećenika i vjernika-laika.
Ovaj program realizira se u suradnji s papinskom zakladom Pomoć Crkvi u nevolji koja već dugi niz godina pomaže brojne projekte Crkve u Bosni i Hercegovini.