Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret Hrvatske shönstattske lige svećenika u Tesliću

Teslić (IKA )

Susret Hrvatske shönstattske lige svećenika (HSLS) prvi puta održan je u ponedjeljak 24. rujna u župi sv. Josipa u Tesliću u Bosni i Hercegovini.

Bio je to veliki događaj za župnu zajednicu u kojoj je prije rata živjelo 2800 Hrvata katolika, a danas ih je tek 550. Sudionike susreta pozdravio je predsjednik Lige domaći župnik Ivan Ravlić. Na susretu su se okupili župnik župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu Josip Đurin, župnik župe sv. Augustina Kažotića u Lupoglavu kod Zagreba Mirko Brlić te predsjednik Hrvatske schonstattske obitelji vlč. Tomislav Ćorluka, župnik župe Duha Svetoga u Đakovu.

Predavanje naslovljeno mislima sv. Josipa Kentenicha „Majka Božja je od dragoga Boga dobila nalog odgajati nas u prilikama u koje smo bačeni“, održao je vlč. Đurin. Naglasivši kako se o. Kentenich po sklapanju Saveza ljubavi s Majkom Triput Divnom dao u životnu avanturu da ono malo i neugledno postane izvorom velikog i najvećeg, predavač se zapitao je li taj Savez ljubavi, koji su oni sklopili, njihova sadašnja avantura ili samo jedan dan u životu, koji je iza njih. Posvjestio je da su tim susretom pozvani osvježiti značaj Saveza ljubavi, prisjete se njegove biti i milosti koje su po njemu primili. Nadalje je pojasnio bit saveza – darivanje. „Mi se poklanjamo Majci Božjoj i Ona se poklanja nama. Trebamo Mariju kao svoju majku, a ona nas treba kao svoje apostole i oruđe na ovome svijetu“, rekao je vlč. Đurin i ustvrdio da unatoč svim životnim poteškoćama to mogu činiti jer su primili milosti; duševnog udomljenja, duhovnog obraćenja i apostolskog poslanja.

Posvjestio je također da svoj Savez ljubavi mogu što vjernije i dosljednije ispuniti samo ako uče od Marije i dopuste joj da ih odgaja u prilikama u koje su bačeni, da od nje uče te dopuste Gospodinu da po njime u ovome svijetu ostvari svoj plan.

Slijedilo je potom misno slavlje koje je predvodio vlč. Đurin, a propovijedao župnik Ravlić. Kako su ove godine obilježili 50. obljetnicu smrti utemeljitelja Schönstattskog poketa o. Josipa Kontenicha, župnik Ravlić govorio je o njegovu životu i djelu, istaknuvši kako je uvijek bio potpuno uvjeren u svoju misiju. „I u progonstvu u Sjevernoj Americi u 79. godini života nije bio ogorčen, već opušten, miran spokojan, pun samopouzdanja. Njegova briga bila je budućnost svećenika, budućnost Schönstatta, budućnost Crkve. Bio je duboko ukorijenjen u Boga, uvjeren da mu se ništa ne može dogoditi bez Božje volje. Sve je primao iz Božje ruke i prihvaćao kao Njegov dar. Više je puta govorio o ‘prijelazu stoljeća’, o Crkvi na ‘Novom brijegu’, nazivajući epohu u kojoj živimo i kojoj pristupamo ‘najnovije vrijeme’, misleći na pokret u Schönstattu, koji treba utjecati na obnovu svijeta“, rekao je, među ostalim, župnik Ravlić. Dodao je kako je utemeljitelj bio uvjeren da Marija ima zadatak voditi put obnove i budućnosti Crkve.

Ugodno druženje svećenici su nastavili s vjernicima uz zajednički ručak i obilazak grada. Razgledali su i sklop hotela poznate Banje Vrućice. Susreli su se i s direktorom Aleksandrom Radoševićem, koji je ustupio jednu prostoriju u hotelu u kojem župnik Ravlić s vjernicima-korisnicima hotela svake nedjelje slavi misu. Svjestan da su korisnici hotela brojni vjernici iz Hrvatske, tim im je činom, koji ga, kako ističe, raduje, želio osigurati mjesto za njihove vjerske potrebe.

Schönstatt je međunarodni pokret odgoja i obnove Crkve koji je godine 1914. utemeljio o. Josef Kentenich u Valendaru u Shönstattu u Njemačkoj. Glavna nit je samoodgoj po uzoru Blažene Djevice Marije Majke Triput Divne, Kraljice i Pobjednice – prema Kristu. Pokret djeluje u osamdeset zemalja svijeta. Okuplja oko milijun izravnih štovatelja i oko tri milijuna simpatizera. Diljem svijeta izgrađeno je oko 250 schönstattskih svetišta. Pokret posebno oduševljava mlade, koji mu se pridružuju u velikom broju.