Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Čestitka-poruka za Međunarodni dan osoba s invaliditetom 2023.

Predsjednik Vijeća za laike Hrvatske biskupske konferencije riječki nadbiskup Mate Uzinić i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj dubrovački biskup Roko Glasnović uputili su čestitku-poruku za Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca 2023., koju prenosimo u tekstualnom i audiovizualnom obliku s prijevodom na hrvatski znakovni jezik.

U mrkopaljskoj crkvi otkriven grob biskupa Starčevića

U crkvi BDM Žalosne u Mrkoplju uoči nedjelje Krista Kralja, 25. studenoga otkriven je grob znamenitog biskupa Senjsko-modruške biskupije dr. Ivana Starčevića, rođenog Mrkopaljca koji se nalazi ispred glavnog oltara.

Novi broj Glasa Koncila

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za prvu nedjelju došašća, 3. prosinca. Broj se otvara koncilskim pozivom na nježnost u svijetu lažnih dolazaka.

Održan webinar "Djeca koja tuguju"

U organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju Sveti Ivan Pavao II. i Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata održan je putem Zoom platforme drugi webinar novog ciklusa on-line predavanja pod nazivom „Obiteljske večeri“, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Intervju Glasa Koncila s doc. dr. Snježanom Mališom

Pedagoginja s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Snježana Mališa, u intervju za Glas Koncila koji će biti objavljen u nedjelju 3. prosinca, govorio o djeci koja nisu postigla stupanj zrelosti za upis u školu, izvijestili su iz uredništva.

Argumenti HKR-a o magisteriju krhkosti

Nadolazeći Međunarodni dan osoba s invaliditetom bio je povod emisije „Argumenti“ Hrvatskog katoličkog radija u četvrtak 30. studenoga, u kojoj se govorilo o njihovom mjestu u Crkvi i što se sve za njih može učiniti.

Papa franjevačkoj obitelji: Popravite Crkvu primjerom i svjedočanstvom

U prigodi proslave 800 godina od odobrenja Pravila Manje braće, papa Franjo uputio je u srijedu 29. studenoga pismom redovnicima i redovnicama koji slijede franjevačku karizmu te ih potaknuo da izađu „ususret svijetu gdje mnoga braća i sestre čekaju utjehu, ljubav i brigu“, prenosi Vatican News.

Povezanost Josipovih štovatelja u Hrvatskoj i Kanadi

Preč. Božidar Josip Tenšek, delegat Hrvatske inozemne pastve za Kanadu i župnik hrvatske župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi u Kanadi predvodio je misno slavlje u srijedu 29. studenog u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Vladika Stipić susreo se s gimnazijacima

Na poziv vjeroučitelja i ravnatelja Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima dr. sc. Ivana Peklića, križevački vladika Milan Stipić posjetio je u srijedu 29. studenoga tu križevačku srednju školu i susreo se s učenicima, izvijestio je Ured za medije Križevačke eparhije.

Otvoren prvi grkokatolički muzej u svijetu

„Prozor u vječnost“ prvi je grkokatolički muzej na svijetu koji je otvoren u proljeće 2023. godine u Mađarskoj, izvijestio je u utorak, 28. studenog 2023. National Catholic Register, a prenijela u srijedu, 29. studenog 2023. Križevačka eparhija.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Papin Angelus u nedjelju 12. studenoga

Papa Franjo je u nedjelju, 12. studenoga s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje prije i nakon molitve Angelusa.

Papa: Klanjati se Bogu i ljubiti braću - to je velika i trajna reforma

Donosimo u cijelosti homiliju pape Franje na misi povodom završetka prve sesije 16. redovite opće skupštine Biskupske sinode u Bazilici svetoga Petra u nedjelju, 29. listopada 2023.

Homilija kardinala Bozanića na misi u povodu 90. obljetnice osnutka zagrebačkog Caritasa

Homilija umirovljenoga zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na misi koju je predslavio u nedjelju 22. listopada 2023., u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu, u povodu proslave 90. obljetnice osnutka Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

Dopis za proslavu Jubileja posvećenog života 2025.

Dikasterij za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života uputio je dopis za proslavu Jubileja posvećenog života 2025. u Rimu. Hrvatska redovnička konferencija pripremila je prijevod na hrvatski jezik koji objavljujemo u cijelosti.

Hrvatska redovnička konferencija objavila prijevod dokumenta „Oblik pustinjačkoga života u mjesnoj Crkvi“

Iz tiska je izašao prijevod dokumenta Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života „Oblik pustinjačkoga života u mjesnoj Crkvi. Smjernice“.

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu u šibenskoj crkvi sv. Frane

U povodu 600. obljetnice posvete crkve sv. Frane u Šibeniku, Apostolska pokorničarna izdala je Dekret o potpunom oprostu u crkvi sv. Frane tijekom godine proslave jubileja, čiji prijevod s latinskoga donosimo u cijelosti. (Izmijenjeno 14. studenoga 2023.)

Zapis o pobožnoj smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

Lijes s posmrtnim ostacima pape emeritusa zatvoren je u srijedu, 4. siječnja i u njega su položeni palij, medalje i kovanice iskovane za vrijeme njegova pontifikata te Zapis (Rogito) o pobožnoj smrti u kojem se podsjeća na istaknute značajke života i službe pape emeritusa, od njegova rođenja do njegovih posljednjih dana. Tekst isprave, koju je prilikom zatvaranja lijesa pročitao ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja mons. Diego Ravelli, donosimo u cijelosti.

1/9

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK