Budi dio naše mreže
Izbornik

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Kardinal Bozanić: "Sinoda nas uči ići malenim putem i imati pouzdanja u Boga"

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u subotu 1. listopada svečano euharistijsko slavlje prigodom završetka sinodskoga hoda Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Homilija kardinala Bozanića prigodom završetka sinodskog hoda Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Donosimo u cijelosti homiliju zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića upućenu na euharistijskom slavlju prigodom završetka sinodskoga hoda Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije 1. listopada 2022. godine u Mariji Bistrici.

Pozdrav predsjednika HBK nadbiskupa Puljića na zaključnom slavlju hoda Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Pozdrav predsjednika HBK zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića na zaključnom slavlju hoda Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije u Mariji Bistrici 1. listopada prenosimo u cijelosti.

Važnost Knjige Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Obraćanje zagrebačkoga pomoćnoga biskupa Ivana Šaška euharistijskoj zajednici u slavlju završetka sinodskoga hoda u subotu 1. listopada u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke prenosimo u cijelosti.

Govor biskupa Gorskog o strukturi Završnog dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Govor zagrebačkoga pomoćnoga biskupa Mije Gorskog o strukturi Završnog dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije na euharistijskom slavlju prigodom završetka sinodskoga hoda 1. listopada u Mariji Bistrici, prenosimo u cijelosti.

1/5

Novosti

Aktualno

Sv. Mala Terezija proslavljena u bistričkom Karmelu

U subotu 1. listopada u Karmelu u Mariji Bistrici svečanom euharistijom koju je predvodio ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Lukić proslavljen je blagdan sv. Male Terezije.

Hodočašće Licu Neumrle Majčine Ljubavi

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice stradanja Bosanske Posavine i progonstva hrvatskog katoličkog puka u Župi Srca Marijina u Foči kod Dervente održano je u subotu 1. listopada prvi puta jednodnevno zahvalno hodočašće Licu Neumrle Majčine Ljubavi.

'Mijolja' u Dabru – u znaku vjere, nade i ljubavi

U nekoć jako napučenom a danas gotovo potpuno iseljenom Dabru, mjestu u Otočkom dekanatu, župna svetkovina sv. Mihovila, pučki zvana "Mijolja", proslavljena je poslijepodnevnom misom koju je 29. rujna predvodio novi župnik mons. Marinko Miličević.

VIDEO Papa: Sport je izvrstan saveznik u izgradnji mira

Papa Franjo primio je u petak 30. rujna poslijepodne sudionike Međunarodne konferencije o sportu koju je u Vatikanu organizirao Dikasterij za laike, obitelj i život, upozorivši da je sport odgojno i društveno dobro koje ne smije pasti u logiku potrošačkoga poslovanja, prenosi Vatican News. 

Završen znanstveni skup o nadbiskupu Mihovilu Pušiću

U prostorijama Franjevačkog samostana u Hvaru u petak 30. rujna završen je dvodnevni znanstveni skup o nadbiskupu Mihovilu Pušiću, u povodu 50. obljetnice njegove smrti, pod geslom „Propter Christum usque ad mortem – Za Krisa do smrti“, što je bilo Pušićevo biskupsko geslo.

Nastavnici i djelatnici HKS-a pohodili grob dr. sc. Vikice Vujice

Skupina od 20 nastavnika i djelatnika Hrvatskoga katoličkog sveučilišta zaputila se 23. rujna u Brestovsko u Bosni i Hercegovini kako bi posjetila grob kolegice dr. sc. Vikice Vujice, koja je prerano preminula 8. svibnja 2020. godine. Sveučilište je organiziralo ispraćaj, ali zbog pandemije covida-19 nije do sada bilo moguće posjetiti njen grob.

Čestitka predsjednika BK BiH novom apostolskom nunciju

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić uputio je 1. listopada čestitku imenovanom apostolskom nunciju u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori mons. Francisu Assisiju Chullikattu. Čestitku nadbiskupa Vukšića prenosimo u cijelosti.

Radni sastanak ravnatelja katoličkih škola u Hrvatskoj

U organizaciji Nacionalnog ureda za katoličke škole u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održan je u petak 30. rujna radni sastanak ravnatelja katoličkih škola u Republici Hrvatskoj, uobičajen na početku nove školske godine.

Treći petak Velike devetnice sv. Nikoli Taveliću

U nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u crkvi Sv. Frane u Šibeniku 30. rujna proslavljen je treći petak u nizu devet petaka pred Svečev blagdan. Misu je slavio fra Augustin Kordić, član Samostana sv. Frane u zajedništvu s rektorom Svetišta fra Josipom Ivanovićem.

Župa sv. Mihajla u Lapadu proslavila nebeskog zaštitnika

Večernje svečano euharistijsko slavlje u Župi sv. Mihajla u Dubrovniku, na blagdan zaštitnika ove lapadske župe, u četvrtak, 29. rujna, predvodio je o. Antonio Mario Čirko, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama i upravitelj Svetišta Majke Božje Remetske.

U Rabu započeo ciklus predavanja „Vjera i znanost“

Prvo predavanje iz ciklusa predavanja „Vjera i znanost“ o temi „Zašto je važno oprostiti sebi - primjer ovisnosti“ održao je u srijedu 28. rujna u kongresnoj dvorani hotela Valamar Padova u Rabu dr. sc. Nikola Babić, klinički psiholog bolnice Insula u Kamporu.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Osluhni glas stvorenog svijeta

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu [1. rujna 2022.]

Otvoreno pismo biskupa Zagrebačke metropolije patrijarhu Porfiriju

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine uputili su na blagdan sv. Jakova, 25. srpnja 2022. otvoreno pismo patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve gospodinu Porfiriju o neistinama glede djece u ratnim prihvatilištima u Jastrebarskom i Sisku, koje prenosimo u cijelosti.

Isus Krist radi vas posta siromašan (usp. 2 Kor 8, 9)

Poruka Svetoga Oca Franje za 6. Svjetski dan siromaha, 33. nedjelja kroz godinu [13. studenoga 2022.]

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama

"Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama" tema je poruke pape Franje za za 108. Svjetski dan selilaca i izbjeglica koji se slavi 25. rujna 2022. Poruku donosimo u cijelosti.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Pismo biskupa Škvorčevića prigodom ratnih stradanja u Ukrajini

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Požeške biskupije Pismo pod naslovom „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“, u kojem ih poziva da na poticaj pape Franje molitvom, postom, pokorom i novčanim prilogom na Čistu srijedu izraze solidarnost s ratnim stradalnicima u Ukrajini.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, koji obavlja i službu župnike župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

»Bit ćete mi svjedoci« (Dj 1, 8)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2022. [23. listopada 2022.]

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, 3. lipnja 2021.

1/10

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK