Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Održan redoviti polugodišnji sastanak Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH

Sastanak članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i članovima Vlade održan je u ponedjeljak 28. studenoga u Banskim dvorima u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured HBK.

Kardinal Hollerich: Ne „natražnjaštvu“ i „politizaciji“

U Glavnom tajništvu Sinode u Rimu završio je u utorak 29. studenoga dvodnevni susret s predsjednicima i koordinatorima kontinentalnih skupština, a dan ranije papi Franji predstavljeni su rezultati konzultativne faze u mjesnim Crkvama, izvještava Vatican News.

„Svečanosti sv. Tripuna i kolo sv. Tripuna – tradicija bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj” novo je hrvatsko kulturno dobro upisano na UNESCO-v Reprezentativan popis nematerijalne baštine

UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine je na zasjedanju u utorak 29. studenoga u Rabatu (Maroko), jednoglasno donio odluku o upisu „Svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna – tradicija bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj“ na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Objavljen Akademijin i Napretkov povijesni kalendar za 2023.

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Mostaru objavili su novi Akademijin i Napretkov povijesni kalendar za 2023. godinu koji s izdvojenim podacima podsjeća na stradanja hrvatskog katoličkog naroda u Hercegovini. 

Dodijeljene stipendije HKS-a za ak. g. 2022./2023.

U ponedjeljak 28. studenoga na Hrvatskome katoličkom sveučilištu dodijeljene su stipendije za akademsku godinu 2022./2023. iz HKS-ovog Stipendijskog fonda ‘Marko Franović’ i iz vlastitih sredstava Sveučilišta.

Proslava blagdana Gospe čudotvorne medaljice na zagrebačkom Srebrnjaku

Marijine sestre čudotvorne medaljice na zagrebačkom Srebrnjaku, u subotu 26. studenog, svečano su proslavile blagdan svoje nebeske zaštitnice Gospe čudotvorne medaljice. Misu u samostanskoj kapeli predvodio je vlč. Luka Premelč, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, uz koncelebraciju preč. Marka Kovača, kancelara Zagrebačke nadbiskupije.

Počeli adventski duhovni susreti u zajednici Cenacolo

Prvi adventski duhovni susret u zajednici Cenacolo u Biogradu na Moru održao je u ponedjeljak 28. studenoga moralni teolog dr. sc. don Damir Šehić o temi „S Marijom u Cenakulu, budnost – uvjet svetosti“.

Biskup Prosper Balthazar Lyimo u Vođincima i Tordincima

Svečane mise u filijali u Novim Mikanovcima te u župnoj crkvi u Vođincima na Prvu nedjelju došašća, 27. studenoga, kao i u Tordincima idućeg dana, predvodio je mons. Prosper Balthazar Lymio, pomoćni biskup nadbiskupije Aursha u Tanzaniji.

Pogreb don Marija Volarevića

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Marijo Volarević ispraćen je na posljednji počinak u ponedjeljak 28. studenoga na groblju Gospe Snježne u Vidu u 46. godini života i 19. godini misništva.

Adventska duhovna obnova polaznika TFS-a Zagrebačke nadbiskupije

Polaznici Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređenih u posljednjih deset godina sudjelovali su u ponedjeljak 28. studenoga u Centru pomirenja u Prozorju u Dugom Selu na adventskoj duhovnoj obnovi, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Zašto prolazimo kroz duhovnu suhoću?

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu, 16. studenoga 2022.

Papa: Moramo postati sluge da bismo s Isusom kraljevali

Na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 20. studenoga, papa Franjo predvodio je euharistijsko slavlje u katedrali Marijina Uznesenja u Astiju, u talijanskoj regiji Pijemont, gdje boravi u dvodnevnom posjetu. Donosimo naglaske iz Papine homilije u kojoj je govorio o spasenju koje nam je Isus donio svojom smrću i paradoksu križa.

Građa za razlučivanje. Duhovna suhoća

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu, 26. listopada 2022. - Apel Svetog Oca

Čuvajmo se duhovne oholosti

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 23. listopada 2022.

Isus Krist radi vas posta siromašan (usp. 2 Kor 8, 9)

Poruka Svetoga Oca Franje za 6. Svjetski dan siromaha, 33. nedjelja kroz godinu [13. studenoga 2022.]

»Bit ćete mi svjedoci« (Dj 1, 8)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2022. [23. listopada 2022.]

Osluhni glas stvorenog svijeta

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu [1. rujna 2022.]

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama

"Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama" tema je poruke pape Franje za za 108. Svjetski dan selilaca i izbjeglica koji se slavi 25. rujna 2022. Poruku donosimo u cijelosti.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, koji obavlja i službu župnike župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

1/11

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK