Budi dio naše mreže
Izbornik

Došašće

Novosti

Aktualno

VIDEO Čestitka za Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Caritasova Kuća bl. Alojzija Stepinca u Brezovici je 3. prosinca kratkim videom putem svoje Facebook stranice čestitala Međunarodni dan osoba s invaliditetom, izvijestio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

PISMA BISKUPA UZ NOVE MJERE

Predbožićno pismo kardinala Josipa Bozanića o aktualnim pastoralnim pitanjima u okolnostima pandemije covida-19

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je 30. studenoga pismo svećenicima i Kristovim vjernicima laicima, prenio je Tiskovni ured zagrebačke nadbiskupije.

Odredbe nadbiskupa Puljića o blagoslovu obitelji i drugim pastoralnim aktivnostima tijekom Došašća u Zadarskoj nadbiskupiji

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je u petak 27. studenoga župnicima, dekanima i poglavarima samostana u Zadarskoj nadbiskupiji dopis u kojem navodi Odredbe odredbe o blagoslovu obitelji i drugim pastoralnim aktivnostima tijekom došašća u Zadarskoj nadbiskupiji. 

Pismo nadbiskupa Devčića i imenovanog nadbiskupa koadjutora Uzinića uz nove epidemiološke mjere

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić i dubrovački biskup i imenovani riječki nadbiskup koadjutor mons. mr. Mate Uzinić uputili su u nedjelju 29. studenoga svećenicima i vjernicima Riječke nadbiskupije pismo uz nove mjere zaštite od koronavirusa. Pismo prenosimo u cijelosti.

Biskup Škvorčević pozvao svećenike na molitvu za subraću pogođenu zarazom koronavirusa

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je 30. studenog svećenicima Požeške biskupije Pismo kojim ih poziva na molitvu za subraću pogođenu zarazom koronavirusa i poštivanje epidemioloških mjera. Pismo biskupa Škvorčevića prenosimo u cijelosti.

Poruka biskupa Rogića za došašće

Šibenski biskup Tomislav Rogić uputio je vjernicima svoje biskupije poruku za došašće koju prenosimo u cijelosti.

Pismo mons. Mate Uzinića uz nove epidemiološke mjere

Dubrovački biskup i imenovani riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić uputio je u subotu 28. studenoga svećenicima i vjernicima Dubrovačke biskupije pismo uz nove mjere zaštite od koronavirusa. Pismo prenosimo u cijelosti.

Sisačka biskupija: Svećenicima dopušteno slaviti dvije mise dnevno i tri mise nedjeljom i blagdanima

Sisački biskup Vlado Košić je s obzirom na nove mjere Nacionalnog stožera koje se tiču i okupljanja na misama u zatvorenom prostoru odredio da svi svećenici imaju od 28. studenoga do 21. prosinca dopuštenje dnevno slaviti dvije mise, a nedjeljom i blagdanom tri mise (usp. Kan 905 §§ 1,2).

Pismo biskupa Košića s preporukama za došašće i Božić

Sisački biskup Vlado Košić uputio je u petak 20. studenoga pismo s preporukama svim svećenicima, župnicima, župnim vikarima, samostanima i voditeljima samostalnih kapela u Sisačkoj biskupiji za nadolazeće vrijeme došašća i Božića. Pismo donosimo u cijelosti.

1/8

Čestitka mons. Uzinića volonterima

Na Međunarodni dan volontera 5. prosinca dubrovački biskup i imenovani riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić kratkom video-porukom obratio se volonterima biskupijskog Caritasa.

Jeruzalemski patrijarh Pizzaballa svečano uveden u službu

Preuzimajući službu službu jeruzalemskoga patrijarha 4. prosinca u crkvi Sv. Groba u Jeruzalemu nadbiskup Pierbattistia Pizzaballa osvrnuo se na brojne izazove pred Crkvom u Svetoj zemlji s kojima se namjerava odlučno suočiti, prenosi Vatican News.

4084 novozaraženih u protekla 24 sata

U protekla 24 sata zabilježena su 4084 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 5. prosinca 24.495, objavljeno je na mrežnim stranicama koronavirus.hr.

Objavljeni Susreti 14

Iz tiska su izašli Susreti 14, Godišnjak Matice hrvatske Grude 2020. Zbog trenutačne epidemiološke situacije odgođeno je tradicionalno predstavljanje Godišnjaka pred Božić.

Prof. dr. Zoričić: Zajednica je u defanzivi

Prof. dr. Zoran Zoričić, predsjednik Svjetskog udruženja klubova liječenih alkoholičara, u razgovoru za Glas Koncila ističe: „Trebamo više vjere u značaj duhovnosti i njen terapijski potencijal".

Koruški biskup sudjeluje u masovnom testiranju

Koruški biskup Josef Marketz, koji će sudjelovati u masovnom testiranju od 11. do 13. prosinca u južnoj Austriji, ističe da je to znak „ljubavi, poštovanja i solidarnosti“, prenosi Vatican News.

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena Napretkova izložba PULS

U sklopu Napretkovih božićnih dana u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu upriličeno je 3. prosinca otvorenje izložbe umjetničkih djela nastalih u projektu PULS – Posavski umjetnički likovni simpozij, objavljeno je na mrežnim stranicama HKD-a.

COVID-19: Izmjene vezane uz potpore za očuvanje radnih mjesta te naknadu fiksnih troškova

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u petak 4. prosinca odlučilo je o izmjenama vezanim za potpore za očuvanje radnih mjesta, koje će, uz poslodavce kojima je rad ograničen, moći ostvariti i njihovi dobavljači te po novome i izdavači, članovi uprava, direktori i prokuristi, a odlučilo je i o mjeri naknade fiksnih troškova, prenosi Hina.

COVID-19: Nužne epidemiološke mjere za područje Varaždinske županije

Nacionalni stožer civilne zaštite RH izmijenio je odluku o nužnim epidemiološkim mjerama za područje Varaždinske županije koja se primjenjuje od 5. do 21. prosinca 2020., prenosi u petak 4. prosinca portal koronavirus.hr - službena stranica Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

COVID-19: Nužne epidemiološke mjere za područje Primorsko-goranske županije

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije uvode se nužne epidemiološke mjere koje stupaju na snagu u subotu 5. prosinca, a njihovo trajanje se određuje do 21. prosinca 2020., javlja u petak 4. prosinca portal koronavirus.hr - službena stranica Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

Papa Franjo novim veleposlanicima: Zauzimajte se za pravedniji i bratskiji svijet

Primivši nove veleposlanike poradi predaje vjerodajnica, Sveti je Otac izrazio nadu da će, u ovo vrijeme globalnih izazova, oni biti graditelji dijaloga, da će surađivati u suzbijanju kulture odbacivanja, te da će ostvariti visoke ideale i ciljeve važne za međunarodnu zajednicu, javlja u petak 4. prosinca hrvatski ured Vatican Newsa.

Smjernice za slavljenje svetkovine Božića u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Vrhbosanska nadbiskupija objavila je u petak 4. prosinca smjernice za slavljenje svetkovine Božića uslijed pandemije koronavirusa koje se odnose na velike ispovijedi, božićni blagoslov obitelji te mise na samu svetkovinu. Njih su odobrili vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, koji se nalaze u bolnici na liječenju od koronavirusa. Smjernice je objavila Katolička tiskovna agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (KTA BiH) i portal Katoličkog tjednika - Nedjelja u petak 4. prosinca, a koje prenosimo u cijelosti.

Vlč. Zdenko Perija, župnik Župe sv. Barbare na Rebru: Bolnice su primjeri najvećeg herojskog življenja vjere

Blagdan sv. Barbare u petak 4. prosinca proslavila je bolnička župa posvećena ovoj svetici u sklopu KBC Zagreb, na zagrebačkom Rebru. Misno slavlje predvodio je župnik vlč. Zdenko Perija, a pjevali su predstavnici Zbora medicinskih sestara i tehničara. Budući da je prema aktualnim epidemiološkim odredbama broj sudionika u misi ograničen, izravan prijenos ostvario je Hrvatski katolički radio.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Svjedoci svjetla

Predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš uputio je poruku za Nedjelju Caritasa koja se slavi Treće nedjelje došašća, 13. prosinca 2020. Poruku prenosimo u cijelosti.

AUDIO Sveti Nikola odraz Božje dobrote, ljubavi za čovjeka i uzor za nasljedovanje

Poruka predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskoga biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2020.

Poruka Vijeća biskupskih konferencije Europske unije europskim institucijama i državama članicama

„Ponovno pronaći nadu i solidarnost“ naslov je poruke Vijeća biskupskih konferencije Europske unije (COMECE) objavljene u srijedu 18. studenoga. Poruku upućenu europskim institucijama i državama članicama potpisali su predsjednici biskupskih konferencija Europske unije među kojima i predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Poruku donosimo u cijelosti.

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha [33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.]

Apostolsko pismo u obliku motuproprija „Authenticum Charismatis“

Papa Franjo je apostolskim pismom u obliku motuproprija „Authenticum charismatis“, koje je potpisao na svetkovinu Svih svetih, u nedjelju 1. studenoga, izmijenio kan. 579 Zakonika kanonskog prava. Apostolsko pismo u cijelosti je objavila mrežna stranica nedjelja.ba.

Pismo franjevačkih generalnih ministara „Živjeti i nasljedovati“

Generali triju ogranaka prvoga franjevačkog reda (opservanti, kapucini, konventualci) uputili su svoj braći prvoga reda pismo povodom 800. obljetnice Nepotvrđenog pravila. Prijevod pisma preuzet iz Obavijesti Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 3/2020. prenosimo u cijelosti.

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. [18. listopada 2020.]

Završna poruka s plenarnog zasjedanja CCEE-a

Plenarna skupština Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održana je 25. i 26. rujna samo online putem aplikacije za videopozive s više korisnika. Na kraju zasjedanja biskupi članovi CCEE-a uputili su Završnu poruku koju donosimo u nastavku u cijelosti.

Izjava Komisije HBK Iustitia et Pax o pandemiji Covida-19

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et Pax objavila je 17. rujna izjavu pod naslovom Pandemija bolesti Covid-19: ispit solidarnosti i bratstva. Izjavu prenosimo u cijelosti.

Poruka pape Franje za VI. svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2020.

»Tu pedesetu godinu proglasite svetom! Zemljom proglasite oslobađanje svim njezinim stanovnicima. To neka vam bude jubilej« (Lev 25, 10)

Vijeće HBK za nauk vjere objavilo dokument „Karizmatski pokret i obnova u Duhu u Katoličkoj Crkvi“

Na redovnoj sjednici Vijeća HBK za nauk vjere, održanoj pod predsjedanjem predsjednika sisačkog biskupa mons. dr. sc. Vlade Košića, u srijedu, 24. lipnja, u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku, usvojen je dokument „Karizmatski pokret i obnova u Duhu u Katoličkoj Crkvi. Fenomenološka analiza i pastoralne smjernice“ koji donosimo u cijelosti.

Poruka pape Franje o 50. godišnjici obnove Reda posvećenih djevica

Rim, pri Svetom Ivanu Lateranskom, 31. svibnja 2020., svetkovina Pedesetnice

Molitva Posebne godine Laudato si´

Vatikan, 24. svibnja 2020.

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Tajna molitve

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 6. svibnja 2020. – Papin apel

Dekret o misi u vrijeme pandemije

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavila je 30. ožujka Dekret o misi u vrijeme pandemije, kojega prenosimo u cijelosti.

Bilješka Apostolske pokorničarne o sakramentu pomirenja u pandemiji

Apostolska pokorničarna izdala je 19. ožujka 2020. Bilješku o sakramentu pomirenja u stanju pandemije. Bilješku donosimo u cijelosti.

Riječi zvanja

Poruka pape Franje za 57. svjetski dan molitve za zvanja [Nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020.]

»Mladeži, kažem ti, ustani!« (usp. Lk 7, 14)

Papina poruka za 35. svjetski dan mladih [5. travnja 2020.]

1/19

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK