Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

ARGUMENTI Svi povijesni modeli Crkve nikada do kraja ne mogu iscrpiti samu bit Crkve

Možemo li promijeniti Crkvu pitanje je o kojemu se razgovaralo emisiji Argumenti Hrvatskog katoličkog radija u ponedjeljak, 25. listopada. U emisiji su govorili prof. dr. s. Ana Thea Filipović, pročelnica Katedre religijske pedagogije i katehetike, KBF-a Zagreb, prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i sudionik Biskupske sinode u Vatikanu kao teološki ekspert, te Branimir Stanić, glavni urednik Glasa Koncila.

Trideseta obljetnica stradanja Tordinaca

U Župi Presvetog Trojstva u Tordincima svečano je i dostojanstveno 25. listopada 2021. obilježena 30. obljetnica stradanja i progonstva mještana sela Tordinci, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Misa zadušnica i ukop vlč. Ante Jelića

Misom zadušnicom i ukopnim obredima u utorak, 26. listopada na posljednji počinak ispraćeni su zemni ostatci vlč. Ante Jelića, umirovljenoga svećenika Vrhbosanske nadbiskupije koji je preminuo u nedjelju, 24. listopada, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Biskup Škvorčević primio episkopa Jovana

Predsjednik Biskupske komisije HBK za ekumenizam požeški biskup Antun Škvorčević primio je u ponedjeljak 25. listopada u Biskupskom domu u Požegi pakračko-slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka, u čijoj je pratnji bio đakon Milan Jović.

Koncert duhovne glazbe povodom 10 godina udruge Duhos

U osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda u nedjelju, 24. listopada održan je koncert duhovne glazbe povodom obilježavanja 10 godina od osnutka udruge Duhos, pod geslom Sve što diše nek hvali Gospoda! Aleluja! (Ps 150, 6).

Svjetski dan misija u Vođincima

U Župi Vođinci u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji u nedjelju 24. listopada svečano je obilježen Svjetski dan misija. Uoči proslave Dana održano je misijsko bdjenje, a na Misijsku nedjelju klanjanje pred Presvetim i koncert. Prikupljena milostinja na dvjema misama bila je namijenjena misijama.

Karitativno društvo „Kruh svetog Ante“ preuzelo vođenje rada Zlatnog cekina u Slavonskome Brodu

Karitativno društvo „Kruh svetog Ante“ Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Zagrebu temeljem darovnog ugovora, preuzelo je vođenje rada Zlatnog cekina u Slavonskome Brodu. Riječ je o poliklinici - specijaliziranoj zdravstvenoj ustanovi za rehabilitaciju djece sa smetnjama u razvoju. Pravni akt prijenosa osnivačkih i vlasničkih prava nad ovom ustanovom svečano je izvršen u ponedjeljak, 25. listopada u Zlatnom Cekinu u Slavonskom Brodu.

Stručni skup o dobrobiti maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi

Povodom Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta održan je 25. listopada u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu stručni skup za nad/biskupijske povjerenike za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba pod naslovom: „Dobrobit maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi – trenutno stanje i perspektive".

Slavlje mladih u Stuttgartu

U crkvi Sv. Hedvige 35-ero mladih iz Hrvatskih katoličkih zajednica „Blaženi Alojzije Stepinac“ Stuttgart-Mitte i „Sveti Martin“ Stuttgart-Möhringen slavilo je 23. listopada sakrament potvrde. 

Šesto pokrajinsko vojno hodočašće u Ilok

U povodu blagdana sv. Ivana Kapistrana, nebeskog zaštitnika grada Iloka, subotu 23. listopada održano je šesto u nizu pokrajinsko vojno hodočašće Osječkog dekanata Vojne biskupije u Ilok, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnoga ordinarijata.

Declaration Adopted at the Conclusion of the Sixth Croatian Social Week

The Sixth Croatian Social Week organized by the Center for the Promotion of Catholic Social Teaching, which took place at the headquarters of the Croatian Conference of Bishops in Zagreb on October 22 and 23, concluded with the adoption of a declaration, which we hereby present in its entirety:

Sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH

Redovna sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH održana je u ponedjeljak 25. listopada u Rezidenciji vrhbosanskog nadbiskupa u Sarajev, objavljeno je na mrežnoj stranici Caritasa BiH.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Vjera nije trgovina, nego sebedarje u slobodi i ljubavi

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 10. listopada 2021.

Poslanica Galaćanima – 10. Krist nas je oslobodio

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 6. listopada 2021. – Apel Svetoga Oca

Kršćanske zajednice moraju biti mjesta zajedništva, a ne podjele

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 26. rujna 2021.

Poruka predsjednika Vijeća HBK za misije mons. Ivice Petanjka za Svjetski dan misija

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za misije krčkog biskupa Ivice Petanjka povodom Svjetskog dana misija 24. listopada 2021.

Zajednička izjava predsjednikâ CCEE-a i CEC-a povodom Vremena stvorenoga svijeta 2021.

Zajednička izjava predsjednikâ CCEE-a i CEC-a povodom Vremena stvorenoga svijeta 2021.

Crkva – naša Majka i Učiteljica

Vojni ordinarij Jure Bogdan objavio je poslanicu u povodu proslave Gospe Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta - zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", 5. kolovoza 2021., koju prenosimo u cijelosti.

Traditionis custodes

Apostolsko pismo u obliku motuproprija vrhovnog svećenika Franje o uporabi rimske liturgije koja je prethodila obnovi iz 1970. godine

»Siromahâ svagda imate uza se« (Mk 14, 7)

Papa Franjo uputio je za 5. svjetski dan siromaha Poruku koju prenosimo u cijelosti.

Antiquum ministerium

Apostolsko pismo u obliku motuproprija vrhovnoga svećenika Franje kojim se uspostavlja služba katehete, 11. svibnja 2021.

Izjava Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj o Prijedlogu rezolucije o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena

Vijeće HBK za život i obitelj na sjednici 11. svibnja dotaknulo se i Izvješća o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena izvjestitelja Freda Matića, eurozastupnika iz Hrvatske, koje je toga dana usvojeno na Odboru za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta (FEMM) te upućeno u daljnju proceduru.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o takozvanom „Matićevom izvješću“

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ objavila je 23. lipnja Izjavu s osvrtom na takozvano „Matićevo izvješće“. Izjavu, koju potpisuje predsjednik Komisije đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, prenosimo u cijelosti.

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, 3. lipnja 2021.

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu povodom Ignacijeve godine

Donosimo cjeloviti prijevod Dekreta Apostolske pokorničarne kojim se povodom Ignacijeve godine dodjeljuje potpuni oprost vjernicima koji pohode jubilarne isusovačke crkve od 20. svibnja 2021. do 31. srpnja 2022. godine.

»Ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo« (Dj 4, 20)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2021. [24. listopada 2021.]

Bilješka o moralnosti korištenja nekih cjepiva protiv covida-19

Bilješka o moralnosti korištenja nekih cjepiva protiv covida-19 Kongregacije za nauk vjere od 21. prosinca 2020.

1/15

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK