Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Na svetkovinu Bezgrješne Papa će pred lik Majke Božje Salus Populi Romani položiti zlatnu ružu

Činu čašćenja kipa Bezgrješne na Španjolskom trgu u Rimu, koji će Papa predvoditi 8. prosinca u 16 sati, prethodit će pola sata prije manja svečanost u Bazilici Santa Maria Maggiore, u koju će Franjo doći položiti zlatnu ružu ikoni Majke Božje Salus Populi Romani (Spas puka rimskoga), izvijestio je Vatican News.

Nikolinje u Caritasovom Centru za dijete u Osijeku

Spomendan sv. Nikole obilježen je u srijedu 6. prosinca 2023., u Caritasovom Centru za dijete u Osijeku, s korisnicima Centra i korisnicima izbjeglih iz Ukrajine koji trenutno borave na području Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U Čemehovcu blagoslovljen novi križ

Novi metalni križ u Čemehovcu u Župi sv. Ane – Rozga blagoslovio je župnik Alen Vrbek, objavio je 5. prosinca 2023. Informativni Servis Zapad.

Održan adventski biblijski susret u Đakovu

Adventski biblijski susret o temi „Kako se spasiti u nepravednom društvu?“, koji je predvodio povjerenik za Biblijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu dr. sc. vlč. Ivan Benaković, održan je u utorak, 5. prosinca 2023. u Župi Svih svetih u Đakovu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

EU: Zbog rata na Bliskom istoku povećan sigurnosni rizik na Božić

„S obzirom na rat između Izraela i Hamasa i polarizaciju koju je on izazvao u našem društvu, kao i nadolazeće blagdane, postoji veliki rizik od terorističkih napada u Europskoj uniji“, rekla je povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson u razgovoru s novinarima nakon sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a u Bruxellesu ovog utorka, izvještava 6. prosinca Vatican News.

Dvojica Španjolaca dobitnici Nagrade Ratzinger za 2023.

Španjolci o. Pablo Blanco Sarto i prof. Francesc Torralba Roselló dobitnici su Nagrade Ratzinger za 2023. godinu, koju im je na blagdan sv. Andrije, u četvrtak 30. studenoga 2023. u Apostolskoj palači u Vatikanu uručio državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, objavio je Vatican News.

Obred paljenja druge svijeće na adventskom vijencu

Paljenje druge svijeće na adventskom vijencu slavi se u subotu uvečer (u vrijeme molitve Prve večernje) prije druge nedjelje došašća ili na drugu nedjelju došašća, a može se uklopiti u kontekst euharistijskoga slavlja ili časoslovnu molitvu večernje, objavljeno je na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Proslavljena 14. obljetnica osnutka Bjelovarsko-križevačke biskupije

Bjelovarsko-križevačka biskupija proslavila je u utorak 5. prosinca 14. obljetnicu od osnutka i imenovanja prvog biskupa. Središnje misno slavlje u katedrali Svete Terezije Avilske u Bjelovaru predvodio je biskup Vjekoslav Huzjak, u zajedništvu sa svećenicima i brojnim vjernicima.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Papin Angelus u nedjelju 12. studenoga

Papa Franjo je u nedjelju, 12. studenoga s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje prije i nakon molitve Angelusa.

Papa: Klanjati se Bogu i ljubiti braću - to je velika i trajna reforma

Donosimo u cijelosti homiliju pape Franje na misi povodom završetka prve sesije 16. redovite opće skupštine Biskupske sinode u Bazilici svetoga Petra u nedjelju, 29. listopada 2023.

Homilija kardinala Bozanića na misi u povodu 90. obljetnice osnutka zagrebačkog Caritasa

Homilija umirovljenoga zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na misi koju je predslavio u nedjelju 22. listopada 2023., u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu, u povodu proslave 90. obljetnice osnutka Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

Dopis za proslavu Jubileja posvećenog života 2025.

Dikasterij za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života uputio je dopis za proslavu Jubileja posvećenog života 2025. u Rimu. Hrvatska redovnička konferencija pripremila je prijevod na hrvatski jezik koji objavljujemo u cijelosti.

Hrvatska redovnička konferencija objavila prijevod dokumenta „Oblik pustinjačkoga života u mjesnoj Crkvi“

Iz tiska je izašao prijevod dokumenta Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života „Oblik pustinjačkoga života u mjesnoj Crkvi. Smjernice“.

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu u šibenskoj crkvi sv. Frane

U povodu 600. obljetnice posvete crkve sv. Frane u Šibeniku, Apostolska pokorničarna izdala je Dekret o potpunom oprostu u crkvi sv. Frane tijekom godine proslave jubileja, čiji prijevod s latinskoga donosimo u cijelosti. (Izmijenjeno 14. studenoga 2023.)

Zapis o pobožnoj smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

Lijes s posmrtnim ostacima pape emeritusa zatvoren je u srijedu, 4. siječnja i u njega su položeni palij, medalje i kovanice iskovane za vrijeme njegova pontifikata te Zapis (Rogito) o pobožnoj smrti u kojem se podsjeća na istaknute značajke života i službe pape emeritusa, od njegova rođenja do njegovih posljednjih dana. Tekst isprave, koju je prilikom zatvaranja lijesa pročitao ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja mons. Diego Ravelli, donosimo u cijelosti.

1/9

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK