Budi dio naše mreže
Izbornik

USKRSNE PORUKE BISKUPA

Uskrsna poruka zagrebačkoga nadbiskupa Dražena Kutleše

Poruku za Uskrs 2024. zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše objavljujemo u cijelosti.

Uskrsna poruka apostolskog nuncija Giorgia Lingue

Poruku apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Lingue za Uskrs 2024. objavljujemo u cijelosti.

"Ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo" (Dj 4, 20)

Uskrsna čestitka i pastirska poruka đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đure Hranića za Uskrs 2024. godine.

Uskrsna poruka nadbiskupa Križića

Čestitku za Uskrs 2024. splitsko-makarskog nadbiskupa Zdenka Križića prenosimo u cijelosti.

Uskrsna poruka nadbiskupa Uzinića

Poruku za Uskrs 2024. riječkog nadbiskupa Mate Uzinića objavljujemo u cijelosti.

Uskrsna poruka nadbiskupa Zgrablića

Poruku za Uskrs 2024. zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića objavljujemo u cijelosti.

Uskrsna čestitka biskupa Škvorčevića i imenovanog biskupa Martinovića

Čestitku za Uskrs 2024. apostolskog upravitelja Požeške biskupije biskupa Antuna Škvorčevića i imenovanog požeškog biskupa Ive Martinovića objavljujemo u cijelosti.

Uskrsna poruka biskupa Bogdana

Poruku za Uskrs 2024. vojnog biskupa Jure Bogdana objavljujemo u cijelosti.

Uskrsna čestitka sisačkog biskupa Vlade Košića

Uskrsnu čestitku sisačkog biskupa Vlade Košića za Uskrs 2024. prenosimo u cijelosti.

Uskrsna čestitka biskupa Huzjaka

Čestitku za Uskrs 2024. bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka objavljujemo u cijelosti.

Uskrsna poruka biskupa Petanjka

Poruku za Uskrs 2024. krčkog biskupa Ivice Petanjka objavljujemo u cijelosti.

Uskrsna poruka biskupa Glasnovića

Poruku za Uskrs 2024. dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića objavljujemo u cijelosti.

Uskrsna poruka biskupa Štironje

Poruku za Uskrs 2024. godine naslovljenu „Stane Isus posred njih i reče im: Mir vama!“ (Lk 24,36) porečkog i pulskog biskupa Ivana Štironje prenosimo u cijelosti.

Uskrsna poslanica biskupa Svaline

Poslanicu srijemskog biskupa Fabijana Svaline za Uskrs 2024. objavljujemo u cijelosti.

1/14

Novosti

Aktualno

Egerija: Veliki petak (VII)

Na Veliki petak, jedini dan tijekom liturgijske godine kada Crkva ne slavi sveta otajstva, Crkva razmatra Gospodinovu muku i smrt. Kako je izgledala liturgija Velikoga petka u Jeruzalemu tijekom 4. stoljeća donosi nam Egerija u svom „Putopisu“, objavljeno je na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Hrvatski Caritas dobitnik nagrade „Ponos Hrvatske“

Dodjela nagrada "Ponos Hrvatske" održana je 28.3. u maloj dvorani Lisinski, a među dobitnicima je i Hrvatski Caritas koji je kao pastoralno-karitativno tijelo Hrvatske biskupske konferencije u javnosti prepoznato po svojem doprinosu općem dobru u Hrvatskoj, ali i konkretnim akcijama pomoći pojedincima.

Misa posvete ulja u Vojnom ordinarijatu

Na Veliki četvrtak, 28. ožujka u kapeli Vojnog ordinarijata, vojni ordinarij Jure Bogdan predslavio je Misu posvete ulja, izvijestio je Vojni ordinarijat.

Misa posvete ulja u hvarskoj katedrali

Nakon završetka četrdesetsatnog klanjanja i procesije s Presvetim po Trgu svetoga Stjepana I., pape i mučenika, na Veliku srijedu 27. ožujka Misu posvete ulja u hvarskoj katedrali predvodio je hvarski biskup Ranko Vidović u zajedništvu s dvanaestoricom svećenika.

Na susretu svećenika Bračkog dekanata o pastoralu migranata

Na Veliki četvrtak 28. ožujka svećenici Bračkog dekanata okupili su se u župnoj crkvi svetih Fabijana i Sebastijana u Donjem Humcu. Susret je započeo molitvom časoslova, a potom je predavanje održao o. Stanko Perica, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi.

Misa posvete ulja u varaždinskoj katedrali

Svećenici varaždinske biskupije okupili su se na Veliki četvrtak 28. ožujka kako bi u zajedništvu s varaždinskim biskupom Božom Radošem proslavili Misu posvete ulja u varaždinskoj katedrali, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Misa posvete ulja u Vojnom ordinarijatu

Na Veliki četvrtak 28. ožujka u kapeli Vojnog ordinarijata vojni ordinarij Jure Bogdan slavio je Misu posvete ulja. Ova misa, u kojoj se blagoslivlja bolesničko ulje i posvećuje krizma, na osobit način očituje zajedništvo prezbitera s njihovim biskupom, izvijestio je Vojni ordinarijat u RH.

Biskup Fazekas prvi put predvodio Misu posvete ulja

Misu posvete ulja na Veliki četvrtak 28. ožujka u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske prvi put predvodio je biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas u zajedništvu sa svećenicima ove biskupije, izvijestio je Tiskovni ured Subotičke biskupije.

Misa posvete ulja u bjelovarskoj katedrali

Na Veliki četvrtak, 28. ožujka u novoobnovljenoj i nedavno posvećenoj katedrali sv. Terezije Avilske bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, u zajedništvu s prezbiterima, đakonima te vjernicima Biskupije, slavio je Misu posvete ulja, izvijestila je Bjelovarsko-križevačka biskupija.

Misa posvete ulja u bazilici sv. Kvirina u Sisku

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Veliki četvrtak 28. ožujka u bazilici sv. Kvirina u Sisku misno slavlje tijekom kojeg je posvetio krizmano ulje koje se koristi kod sakramenta krštenja, svete potvrde te svetog reda i blagoslovio ulje koje se koristi za sakrament bolesničkog pomazanja. Koncelebriralo je šezdesetak svećenika, a svečanost su uveličali i sisački bogoslovi, izvijestila je Sisačka biskupija.

Produžen rok za prijave na SHKM u Gospiću

Rok za prijave na Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću produžene do 15. travnja 2024. godine, izvijestio je u četvrtak 28. ožujka Odbor za organizaciju SHKM-a.

Misa posvete ulja u krčkoj katedrali

Misu posvete ulja predvodio je u Krčkoj katedrali na Veliki četvrtak, 28. ožujka, krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Koncelebrirao je biskup u miru mons. Valter Župan te četrdesetak svećenika i redovnika Krčke biskupije.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Mane i vrline - oholost

Na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 6. ožujka papa Franjo nastavio je niz kateheza na zajedničku temu "Mane i vrline". Desetu i posljednju u nizu kateheza posvećenih grešnim manama Papa je posvetio grijehu oholosti.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. na temu „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

Deklaracija „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ

Donosimo prijevod Deklaracije „Fiducia supplicans - Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ koju je objavio Dikasterij za nauk vjere.

Priopćenje za javnost o primjeni deklaracije „Fiducia supplicans“

"Ovo priopćenje za javnost napisano je kako bi se razjasnila primjena deklaracije "Fiducia supplicans", a istovremeno se preporuča cjelovito i pažljivo čitanje navedene Deklaracije kako bi se bolje razumjelo njezino značenje i svrha", navodi se u uvodu priopćenja od 4. siječnja Dikasterija za nauk vjere. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod priopćenja.

Apostolska pobudnica „C'est la confiance“ pape Franje

Donosimo tekst Apostolske pobudnice „C'est la confiance“ o sv. Tereziji Mariji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, koju je papa Franjo objavio 15. listopada 2023., povodom 150. obljetnice njezina rođenja, u prijevodu fra Tomislava Pervana.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK