Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Misa za hrvatske branitelje poginule na Velebitu

Susretom i misom u subotu 3. lipnja na prostoru Jurjevića stanova, kod Dušica podno Svetog Brda na visini od 1260 metara održan je pohod za hrvatske branitelje poginule na Velebitu.

Papa Franjo: Bog ne stvara svece u laboratoriju

Skupina hodočasnika, njih više od tisuću iz sjeverne Italije susrela se s papom Franjom u subotu 3. lipnja u bazilici svetog Petra, kako bi obilježili tri važne obljetnice za Crkvu: 60. obljetnicu enciklike „Pacem in terris“, smrt pape Ivana XXIII. i izbor pape Pavla VI., prenosi Vatican News.

Interview with Cardinal Mario Grech

On June 2, 2023, the Secretary General of the Synod of Bishops, Cardinal Mario Grech of Malta, Bishop Emeritus of Gozo, who is in Croatia to pray for the Sixteenth Ordinary General Assembly of the Synod of Bishops, granted an interview at the Apostolic Nunciature in Zagreb to the reporter Hrvoje Josip Bišćan of the Croatian Catholic Network, which we present in its entirety.  

Broj katolika u Irskoj smanjen za 10%

Središnji ured za statistiku (CSO) Irske objavio je krajem svibnja podatke popisa stanovništva iz 2022., koji se provodi svakih šest godina, a prema kojem je za 10% smanjen broj Iraca koji se izjašnjavaju kao katolici, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Misionarka iz Benina posjetila šalatsko sjemenište

Na poziv preč. Matije Pavlakovića, ravnatelja Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji i rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, redovnica Družbe Marijinih sestara od čudotvorne medaljice s. Ivančica Fulir, trenutno jedina misionarka iz Zagrebačke nadbiskupije koja od 2016. godine djeluje u biskupiji Porto Novo u afričkoj državi Benin, pohodila je u petak 2. lipnja sjemenišnu zajednicu na Šalati.

Nadbiskup Gallagher: Ideju mirovnog procesa moramo održati živom

Vatikanski tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, nadbiskup Paul Richard Gallagher dao je intervju za talijanske novine „La Stampa“ u kojemu se osvrnuo na diplomatske napore Svete Stolice za postizanje mira u Ukrajini i njezinu misiju njegovanja dobrih odnosa među ljudima i nacijama diljem svijeta, piše Vatican News.

Vizitacija dominikanskih samostana u Rijeci i Petrovču

Učitelj Reda propovjednika fr. Gerard Timoner III. u pratnji sociusa provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Domagoja A. Polanščaka stigao je 2. lipnja u službenu vizitaciju samostanu sv. Jeronima u Rijeci, navodi se na mrežnoj stranici Hrvatske dominikanske provincije.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Papina poruka za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2023.

Svjetski dan selilaca i izbjeglica slavi se ove godine 24. rujna. Donosimo u cijelosti prijevod Papine Poruke za taj Dan na temu "Slobodni birati – iseliti ili ostati".

»Žar u srcu, noge na putu« (usp. Lk 24, 13-35)

Svjetski dan misija slavi se ove godine u nedjelju 22. listopada. Tim povodom papa Franjo uputio je poruku na temu »Žar u srcu, noge na putu« (usp. Lk 24, 13-35) koju donosimo u cijelosti.

Govoriti srcem. »Istinujući u ljubavi« (Ef 4,15)

Objavljujemo u cijelosti Poruku pape Franje za 57. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija koji se, u mnogim zemljama, slavi 21. svibnja 2023. na temu "Govoriti srcem. 'Istinujući u ljubavi' (Ef 4, 15)".

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu u šibenskoj crkvi sv. Frane

U povodu 600. obljetnice posvete crkve sv. Frane u Šibeniku, Apostolska pokorničarna izdala je Dekret o potpunom oprostu u crkvi sv. Frane tijekom godine proslave jubileja, čiji prijevod s latinskoga donosimo u cijelosti.

Zapis o pobožnoj smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

Lijes s posmrtnim ostacima pape emeritusa zatvoren je u srijedu, 4. siječnja i u njega su položeni palij, medalje i kovanice iskovane za vrijeme njegova pontifikata te Zapis (Rogito) o pobožnoj smrti u kojem se podsjeća na istaknute značajke života i službe pape emeritusa, od njegova rođenja do njegovih posljednjih dana. Tekst isprave, koju je prilikom zatvaranja lijesa pročitao ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja mons. Diego Ravelli, donosimo u cijelosti.

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motupropriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, župnik župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motupropriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

1/8

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK