Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Papa prihvatio odreknuće od službe biskupa Marka Semrena

Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini priopćila je da je “Njegova Svetost papa Franjo prihvatio zamolbu preuzvišenog mons. Marka Semrena, OFM, za razrješenjem službe pomoćnog biskupa banjolučkog u skladu s kan. 401 § 2 Zakonika kanonskog prava”, izvijestila je u ponedjeljak 15. srpnja KTA BK BiH.

IMENOVANJA I RAZRJEŠENJA SVEĆENIKA

Imenovanja i razrješenja u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2024. godine

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić donio je sljedeće odluke glede imenovanja i razrješenja dijecezanskih i redovničkih svećenika u župama te središnjim ustanovama u 2024. godini.

Razrješenja i imenovanja u Riječkoj nadbiskupiji

Riječki nadbiskup  Mate Uzinić, u vidu što primjerenijeg odgovora na aktualne pastoralne i administrativne potrebe pojedinih župa, odnosno središnjih ustanova Riječke nadbiskupije, izvršio je personalne promjene, izvijestio je u utorak, 25. lipnja 2024., Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Razrješenja i imenovanja u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji

Odlukom bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka došlo je do razrješenja i imenovanja svećenika u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, objavljeno je 28. lipnja 2024. na mrežnoj stranici biskupije.

Imenovanja i razrješenja u Hvarskoj biskupiji 2024. godine

Odlukama hvarskoga biskupa Ranka Vidovića došlo je do personalnih promjena u Hvarskoj biskupiji.

Razrješenja i imenovanja u Krčkoj biskupiji

Odlukom krčkog biskupa Ivice Petanjka došlo je do razrješenja i imenovanja svećenika u Krčkoj biskupiji, objavljeno je 28. lipnja 2024. na mrežnoj stranici biskupije.

Imenovanja, razrješenja i premještaji u Sisačkoj biskupiji

Odlukom sisačkog biskupa Vlade Košića, došlo je do sljedećih imenovanja, razrješenja i premještaja u Sisačkoj biskupiji.

1/6

Novi broj Glasa Koncila

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 21. srpnja, izvijestili su iz Uredništva.

Vlč. Bojan Ivešić novi generalni tajnik BK BiH

Na 90. zasjedanju biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci 16. i 17. srpnja svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Bojan Ivešić izabran je za novog generalnog tajnika BK-a BiH na petogodišnji mandat, objavila je Vrhbosanska nadbiskupija.

Aldo Sinković za Kanu: Katkad sam mislio da mi je Bog 'pokvario planove'

U novom ljetnom dvobroju Kane za srpanj i kolovoz mogu se pronaći dva zanimljiva razgovora. Jedan je od njih i onaj Tomislava Kasića s Aldom Sinkovićem, novinarom, publicistom, dugogodišnjim urednikom na Radiju Vatikan i dopisnikom iz Vatikana za razne hrvatske medije te, naravno, i za Kanu.

Sprovod svećenika Dražena Akmačića

Dražen Akmačić, svećenik kanonik požeškog Stolnog kaptola sv. Petra i župnik Župe sv. Augustina Biskupa u Velikoj, pokopan je u utorak 16. srpnja na groblju Krista Kralja u Požegi.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Papina poruka za 4. svjetski dan djedova i baka i starijih osoba

Objavljujemo tekst Poruke Svetoga Oca Franje za 4. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba koji se slavi četvrte nedjelje u srpnju, koja ove godine pada na 28. srpnja, na temu »Ne napusti me u starosti« (usp. Ps 71, 9).

Papina poruka za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku Svetog Oca Franje za 110. Svjetski dan migranata i izbjeglica, koji će se slaviti u nedjelju 29. rujna 2024., na temu: „Bog hodi sa svojim narodom“.

Papina poruka za Svjetski dan siromaha 2024.

Objavljujemo u cijelosti poruku pape Franje za 8. Svjetski dan siromaha koji se slavi 17. studenoga na temu "Molitva siromaha uzdiže se do Boga (usp. Sir 21, 5)".

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena koje je objavio Dikasterij za nauk vjere nakon što ih je odobrio papa Franjo, stupile na snagu 19. svibnja 2024., na svetkovinu Pedesetnice.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

1/6

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK