Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Lingua: U Jeruzalemu sve religije trebaju imati pristup svetim mjestima

Zagreb (IKA)

Uoči obilježavanja 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael u intervjuu tjedna Media servisa 7. studenoga gostovali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, veleposlanik Izraela Ilan Mor i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Željko Tanjić.

Apostolski nuncij mons. Lingua naveo je, da je sporazum iz ’93. kojim su uspostavljeni puni diplomatski odnosi između Svete Stolice i Izraela otvorio vrata za uspostavljanje diplomatskih odnosa i započeo proces koji se nastavio.

„Nije bilo lako, ne zato što Vatikan nije htio priznati Izrael, već zato što je Sveta Stolica bila zabrinuta zbog statusa Jeruzalema. Zato je temeljni ugovor bitan jer poručuje nešto vrlo važno. Prvo, važnost borbe protiv svih oblika antisemitizma, svih vrsta rasizma i netolerancije. Isto tako, Crkva je htjela biti sigurna da će Izrael prihvatiti i prepoznati pravo Crkve da nastavi raditi na polju edukacije i prepoznati pravo Crkve da ima svoje škole i da doprinosi društvu Izraela“, rekao je nuncij te istaknuo: “Važnost uspostavljanja diplomatskih odnosa je u tome što smo prepoznali da i u budućnosti možemo imati svojih neslaganja. Kako papa Franjo kaže, samo među mrtvima nema konflikata. Među živima je normalno da imamo nesporazume. Prepoznavanje diplomatskih odnosa prepoznavanje je načina da se ti konflikti riješe kroz zajedničko razumijevanje, diskusiju i dijalog.”

Istaknuo je da je dijalog između Svete Stolice i Izraela kontinuirani proces. Stvarao se malim i velikim koracima te smatra da su obje strane prešle dobar dio puta prema naprijed u tom procesu.

Kada kaže da je Sveta Stolica bila zabrinuta za status Jeruzalema referira se na pitanje teritorija. „Sveta Stolica bila je zabrinuta za status Jeruzalema u kojemu mi nemamo kompetencija da bismo odlučili kome teritorij pripada. To bi trebalo biti mirno dogovoreno između dva internacionalna entiteta, Države Izrael i Palestinske oslobodilačke organizacije.”

Ono što je nas zabrinjavalo, činjenica je da mi ne vidimo Jeruzalem kao nekakvi spomenik, već ga vidimo kao živi grad gdje bi ljudi trebali imati slobodan pristup temeljima njihove vjere. Kada govorimo o vječnosti, govorimo o Nebeskom Jeruzalemu da pokažemo važnost koju grad za nas ima.”

“Dakle, to je ono što nas je brinulo vezano za Jeruzalem i to je nešto što još uvijek brine Svetu Stolicu. Da Jeruzalem ima poseban status koji bi internacionalno bio zaštićen kako bi svi ljudi, svih religija imali pristup svetim mjestima, ponajviše u starom Jeruzalemu”, rekao je nuncij Lingua.

Govoreći o današnjem odnosu Svete Stolice i Jeruzalema, mons. Giorgio Lingua je rekao da su odnosi svakako, bez obzira na neka neslaganja, dobri: „Mislim da su odnosi dobri, ova 25. godišnjica pokazuje da su odnosi dobri, iako postoje neke točke koje se nisu još riješile. Međutim, ključ za rješavanje ovih problema je utemeljen u uspostavi naših diplomatskih odnosa. Moramo sjesti, razgovarati dok ne pronađemo način i to je ono što čini dobar odnos. Volja za rješavanjem problema miroljubivo.“

Cijeli intervju Media servisa možete pogledati u nastavku.