Budi dio naše mreže
Izbornik

Banja Luka: Održana prva sjednica biskupijskog Odbora za sinodalni put

Banja Luka (IKA/TABB)

Pod predsjedanjem biskupa ordinarija Franje Komarice u Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci, u srijedu, 10. studenog održana je prva sjednica biskupijskog Odbora za sinodalni put, koji je u Banjolučkoj biskupiji otvoren 17. listopada.

Odbor sačinjavaju, osim pomoćnog biskupa mons. Marka Semrena, dekani te predstavnici pastoralnog svećenstva, redovničkih zajednica, vjeroučitelja i laika, njih 20. Na početku su zajedno otpjevali Himan Duhu Svetom.

Zatim je biskup Komarica imao uvodni nagovor odnosno izlaganje o sadržaju biskupijskog sinodalnog puta i o zadaćama koje trebaju savjesno i zdušno obaviti kako članovi Odbora tako i svi drugi članovi biskupijske zajednice u kojem god se staležu nalazili, koje god poslove obavljali i koje god životne situacije proživljavali.

Najprije se osvrnuo na važnost crkvenih zgrada i institucija; na proteklo vrijeme ratnog rušenja i poratnog građenja. A onda je naglasio da je još važniji zadatak, za svakog člana jedne konkretne zajednice – župne, biskupijske, redovničke – njegova angažiranost oko što bolje izgradnje, što većeg učvršćenja i što plodonosnijih djela življene vjere – najprije osobne, a onda i svojih bližnjih, prvenstveno drugih Kristovih učenika, članova iste Kristove Crkve.

Zatim je govorio o današnjoj situaciji u Crkvi i u svijetu te o želji sadašnjeg papa Franje da uključi cijelu „crkvenu bazu“, sve članove Crkve, „da ispitaju svoju savjest: živim li ja vjerodostojno svoj kršćanski identitet, svoje kršćansko poslanje“.

Biskup je upozorio da se svi trebamo „jasnije i odlučnije usredotočiti na osobu Isusa Krista, na njegove riječi i na njegovo ponašanje, na njegov odnos prema nebeskom Ocu i prema ljudima – ne samo onima od njega izabranima, nego i svim drugim svojim sunarodnjacima i suvremenicima“. Papina je želja, podsjetio je biskup, da se svi potrudimo „biti zajedno Crkva i tu živu Crkvu zajedno izgrađivati“.

Biskup je zatim protumačio konkretne zadaće Odbora i pojasnio tko, što, kako, s kime, s čime i do kada treba uraditi.

Zaokružio je svoje izlaganje tvrdnjom da članovi Banjolučke biskupije, kao dio sinodalne Crkve, trebaju postati svjesni, da trebaju biti sudjelujuća i suodgovorna Crkva, u kojoj i crkveni autoritet (biskup, župnik), a i vjernik laik, te osoba posvećenog života u timskom radu i u suodgovornosti ostvaruju u praksi svoje kršćansko poslanje.

Osim ovog utemeljenog Odbora, biskupu ordinariju će u njegovoj najodgovornijoj ulozi u sinodalnom procesu, pomagati njegov povjerenik, pomoćni biskup i generalni vikar mons. Marko Semren, te tajnik Odbora fra Domagoj Šimić, župnik i gvardijan petrićevački.

Nakon biskupova izlaganja razvila se među članovima Odbora razmjena mišljenja.

Svi su sudionici zajedno s biskupima objedovali u zgradi biskupije.