Budi dio naše mreže
Izbornik

Banjolučki biskup Komarica predvodio misu u povodu 29. obljetnice smrti biskupa Alfreda Pichlera

Banja Luka (IKA)

Banjolučki biskup Franjo Komarica predvodio je misu u povodu 29. obljetnice smrti biskupa Alfreda Pichlera (1913.-1992.) 17. svibnja u banjolučkoj katedrali.

Uz biskupa ordinarija Franju Komaricu koncelebrirao je i rektor katedrale vlč. Pero Ivan Grgić. Pjevanje nazočnih vjernika i redovnica predvodile su redovnice iz samostana Novi Nazaret u Banjoj Luci.

Biskup je na početku mise podsjetio da je  misa najdragocjenije što možemo darovati drugima – i živima na zemlji i preminulima tj. dušama u čistilištu. U prigodnoj propovijedi najprije se osvrnuo na crkvene preporuke da se svećenike i vjernike podsjeti na molitvu za pokojne njihove biskupe. Naveo je ukratko i glavne podatke iz života te svećeničkog i biskupskog djelovanja pokojnog biskupa Alfreda. U kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja 140. obljetnice Banjolučke biskupije u sadašnjim njenim granicama, biskup je naveo i imena svih upravitelja biskupijom kao i dijecezanskih biskupa.

Spomenuo je i postojanje Katoličke Crkve od 3. i 4. stoljeća na prostoru današnje Banjolučke biskupije. Potaknuo je nazočne da Božjem milosrđu preporuče duše svih bivših duhovnih pastira i svih vjernika. Posebno se osvrnuo na svetopisamske tekstove, koji su u misi pročitani i protumačio njihovu utješnu poruku.

Nakon popričesne molitve, predvođeni biskupom i pjevanjem psalma „Iz dubine vapijem k Tebi Gospodine“, vjernici su se uputili ka kripti do groba biskupa Alfreda i drugih biskupa, gdje je biskup Komarica predmolio posebne molitve za njih.