Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Janjić u rodnim Vidovicama proslavio zlatni jubilej

Vidovice (IKA)

Zlatni jubilej - 50 godina misništva proslavio je u utorak 20. kolovoza u rodnoj župi u Vidovicama kod Orašja kotorski biskup Ilija Janjić. U prepunoj župnoj crkvi Sv. Vida predvodio je misno slavlje u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i još pedesetak svećenika, među kojima je bio i domaći župnik Josip Senjak.

I dok su, baš kao prije 50 godina na slavlju mlade mise, u procesiji pred župnom crkvom svećenici iščekivali zvonjavu zvona za početak zlatne mise, 78-godišnja Marta Ivkić čitala je biskupu istu onu recitaciju koju mu je čitala prije 50 godina na mladoj misi. Vidljivo dirnut upućenim mu riječima, u kojima se spominje i njegova majka bez koje je ostao kao trogodišnji dječak, na početku mise biskup Janjić zahvalio je svojoj obitelji, a napose Gospodinu na svim milostima koje mu je darovao u 50 godina svećeništva.

Zahvalio je Gospodinu, kako je rekao, za svih 24.020 misa koje je mogao služiti, a koje je uredno bilježio, kada je, za koga i gdje ih služio. Domaći sin svećenik Darko Tomašević pročitao je čestitku pape Franje biskupu Janjiću.

U homiliji kardinal Puljić naglasio je kako je svaki svećenički poziv Božji dar za koji mu tom misom žele zajedno zahvaliti. Ocrtavajući životni put biskupa Janjića, kardinal je istaknuo kako je uvijek s ponosom govorio o svom rodnom kraju, ali tamo gdje je služio kao svećenik uvijek je služio s ljubavlju. Citirajući riječi pape Franje iz čestitke – da je svećenik drugi Krist, jer nastavlja Kristovo poslanje na ovome svijetu, kardinal Puljić posvijestio je da slaviti jubileje znači postati svjestan svoga identiteta.

„Svakome koga Bog zove sigurno će dati dovoljno milosti, zato se trebamo prisjetiti osobnog doživljaja Božjeg zahvata. Od onoga trenutka kada smo povjerovali Bog nas nikada nije ostavio bez milosti, bez potrebne potpore. Zato je prevažno ponovo postati svjestan tog povjerenja u Božju ruku, povjerenja da Bog po nama želi nešto izvesti, biti svjesni da sve što činimo, činimo uime Isusa Krista. To je doista veličanstveno. Prevažno je shvatiti to dostojanstvo koje Bog povjerava jednom smrtniku. Mi smo direktno produžena ruka Božjeg milosrđa. Svećenik je dar obitelji, župi, cijeloj Crkvi, zato ga je potrebno izmoliti“, rekao je među ostalim kardinal Puljić.

Svjestan kako je ta župa dosada iznjedrila 100-ak duhovnih zvanja, kojih je nakon iseljavanja vjernika zbog ratnih neprilika sve manje, ustvrdio je kako unatoč tome nije kriza zvanja, nego je nestalo djece u obiteljima. „Nestalo je cvijeća u vrtu. Nestalo je djece u obitelji. Zato je prevažno moliti za duhovna zvanja, da obitelj, koja je Crkva u malom, bude živa, da bude mjesto gdje će se rađati i odgajati duhovna zvanja. Potrebno je vratiti ono divno ozračje vjere, povjerenja u Boga, u njegovu Crkvu. Ne oslanjati se na ljudsku krhkost, nego na Božje povjerenje. Tog nam povjerenja treba danas“, zaključio je kardinal Puljić.

Čestitajući biskupu Janjiću na tom velikom jubileju kardinal mu je na kraju mise darivao pozlaćenu medalju katedrale.

Biskup Janjić za tu je prigodu odjenuo misnicu koju mu je uz umjetničku sliku vidovačke crkve darovao slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, vidovački zet. Znakoviti su bili i ostali darovi, među kojima i umjetnička slika koja prikazuje susret biskupa Janjića s tadašnjim papom – sada svetim Ivanom Pavlom II. – dar kotorskog svećenika Dejana Turze. Kako su primijetili da biskup boraveći u Vidovicama za prijevoz koristi svoj stari bicikl župljani su svoga biskupa iznenadili darujući mu novi bicikl.

Prisjećajući se svoje mlade mise koju je na taj dan slavio prije 50 godina, biskup je na kraju zahvalio Gospodinu što mu je već tada uslišao molitvu te je nakon tri dana na taj dan prestala padati kiša. „Zahvalan sam Bogu za ovaj izvor naše župe koja je dala toliko duhovnih zvanja. Taj je izvor presušio, jer se narod iselio pa sam ovu misu slavio za obnovu ovoga izvora. Bio bi sretan kada bi se rodilo barem jedno duhovno zvanje u ovoj župi, da barem jedan mladić ili djevojka osjete ljepotu svećeničkog i redovničkog poziva onako kako sam ja osjetio tada kroz moga župnika“, rekao je na kraju slavljenik Janjić.

Slavlje je animirao župni zbor. Radosno druženje nastavljeno je u Mjesnom domu uz zajednički ručak.
Bio je to uistinu veliki događaj za to mjesto, koje je posljednjih godina doživjelo velike kalvarije, kako u Domovinskom ratu tako i 2014. kada je cijelo selo bilo poplavljeno. Prije rata tamo je živjelo oko 3000 Hrvata katolika, a danas ih je tek sedamstotinjak. Nekada je u četiri kuće znalo biti pedesetak djece te ih je Osnovnu školu pohađalo njih oko 900, a sada ih je tek 80-tak učenika.  Rijetko se koje mjesto može pohvaliti tako velikim brojem duhovnih zvanja kao Vidovice, jer imaju 51 svećenika i redovnika te 51 redovnicu, među kojima i jednoga biskupa. Samo u užoj rodbini biskupa Janjića 11 je svećenika i redovnika te 7 redovnica.

Kako su toga dana započele duhovne vježbe za svećenike, redovnike i redovnice iz Vidovica i susjednih Kopanica, na misi kao i na duhovnim vježbama sudjelovalo je desetak redovnica iz tih dvaju mjesta. Predvoditelj duhovnih vježbi je provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković.

Biskup Janjić rodio se 20. rujna 1944. u Vidovicama gdje je završio 6. razred Osnovne škole, a potom 7 i 8. razred u Orašju. Od 1959. do 1963. godine školovao se u sjemeništu u Pazinu, a potom prelazi u Dubrovnik. Bogosloviju je završio u Splitu gdje je 29. lipnja 1969. u crkvi Sv. Križa zaređen za svećenika. Uz službe župnika koje je obavljao bio je i duhovnik splitskog Sjemeništa.
Biskupom Kotorske biskupije imenovan je 11. ožujka 1996., i zaređen 27. travnja iste godine u crkvi Sv. Tripuna u Kotoru, gdje je na toj službi već 24. godinu.