Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica predvodio slavlje Duhovskog bdjenja u banjolučkoj Župi Marija Zvijezda

Banja Luka (IKA)

U župnoj crkvi Marijina Uznesenja u banjolučkoj župi Marija Zvijezda održano je u subotu navečer, 22. svibnja, liturgijsko slavlje Duhovskog bdjenja i ujedno pobožnost u čast Marije Majke svih naroda, čija se slika već više godina časti u ovoj crkvi.

Slavlje je predvodio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica. S njime su suslavili domaći župnik p. Zvonko Topić i župnik i gvardijan petrićevački fra Domagoj Šimić. Osim domaćih župljana u slavlju su sudjelovale i redovnice Družbe Klanjateljica Krvi Kristove iz susjedne župe Budžak i njihovog samostana Novi Nazaret, te skupina župljana, osobito mladih „framaša“ iz župe Petrićevac.

Slavlje u tri dijela

Svi su okupljeni doista bili „jednodušni“ u slušanju i tumačenju Božje riječi, u zajedničkoj molitvi i pjesmi.

Prvi dio – skoro trosatnog – molitvenog bdjenja bio je posvećen Mariji Majci Crkve i Majci svih naroda.

Drugi dio je bilo slavlje Svete mise.

Treći dio je bilo euharistijsko klanjanje.
Biskup Franjo je – osim pobudnih riječi u uvodu u ovo nesvakidašnje liturgijsko slavlje – dao i duhovne poticaje s obzirom na vrlo važnu ulogu u povijesti spasenja jedinstvenog predstavnika ljudskog roda, posebne izabranice i suradnice Božje – Bezgrješne Djevice i Bogorodice Marije, koja je i Majka Crkve i Maka svih ljudi i naroda.

Predmolio je pred slikom Majke svih naroda cijeli niz odabranih, poticajnih molitava „Majci Crkve i pomoćnici čovječanstva“, „Majci Crkve“, Majci svih naroda“ te molitve Gospi pape Franje za ozdravljenje i zaštitu od pandemije.
Redovnice i mladi su naizmjenično molili slavna otajstva Gospine krunice.

Duhovno i molitveno ujedinjeni s brojnom braćom i sestrama u kršćanskoj vjeri

Na početku misnog slavlja biskup Franjo je, između ostalo, podsjetio da su i svi oni okupljeni u crkvi Marije Zvijezde duhovno i molitveno ujedinjeni s brojnom braćom i sestrama u kršćanskoj vjeri, osobito s onima koji časte Gospu – Majku svih naroda u središnjem svetištu u nizozemskom gradu Amsterdamu i preko njih s brojnim drugim štovateljima na nizozemskom, njemačkom, engleskom, španjolskom, francuskom, talijanskom, poljskom, slovačkom i arapskom govornom području. Svi oni mole također i za vjernike i ljude u Banjoj Luci i Bosni i Hercegovini. Pozvao je na molitvu za sve, osobito stradalnike u Svetoj zemlji.

U homiliji je biskup najprije kratko protumačio značenje pročitanih svetopisamskih tekstova iz Starog i Novog zavjeta. Govorio je zatim o Marijinoj spremnosti da bude potpuno poslušna Božjoj Riječi i Božjoj volji, čime je ujedno i nenadmašivi i trajni primjer za svakog od nas.
Za vrijeme klanjanja pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom najprije su svi izmolili, odnosno otpjevali prvu Večernju svetkovine Duhova. Nadahnuto razmatranje i molitvu euharistijskom Isusu izrekao je župnik i gvardijan petrićevački fra Domagoj Šimić. Mladi su otpjevali više prigodnih pjesama u čast euharistijskom Isusu. Na kraju su svi otpjevali omiljenu himnu „Marija Zvijezda“.

Nakon liturgijskog slavlja svi su se nazočni zadržali u dvorištu pred crkvom u radosnom druženju, uz pjesmu i prigodnu zakusku. Svi su bili vidno radosni zbog duhovnog osvježenja, te su zahvalili svojim duhovnim pastirima za nesvakidašnju duhovnu obnovu koju su im oni priuštili.