Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Siemieniewski u posjetu Banjolučkoj biskupiji

Banja Luka (IKA/TABB)

Na poziv biskupa Franje Komarice, biskup Andrzej Siemieniewski, koji je prošle godine preuzeo vodstvo Biskupije Legnica na jugozapadu Poljske, u pratnji dvojice svećenika boravio je od 23. do 26. srpnja u Banjolučkoj biskupiji.

Sudjelovao je na više događanja i pohodio više župa u društvu biskupa domaćina. U subotu 23. srpnja pridružio se biskupu Komarici i drugim suslavljenicima na svečanoj proslavi zlatnog svećeničkog jubileja u njegovoj rodnoj župi Petrićevac, kao koncelebrant u crkvi i kao počasni uzvanik na svečarskoj večeri koja je bila za sve misare.

U nedjelju 24. srpnja biskupi i njihova pratnja posjetili su poljsko selo Čelinovac, filijalu Župe Nova Topola. U tamošnjoj filijalnoj crkvi Sv. Mihovila slavili su koncelebriranu misu. S njima je suslavio i župnik župe Nova Topola Angelo Bartulica. Obojica biskupa su se prigodnim riječima obratili okupljenim vjernicima.  Nakon misnog slavlja udruženje poljaka „MAK“ s područja Gradiške općine priredilo je za visoke goste zajednički objed i darovali im prigodne poklone u sjećanje na njihovu zajednicu. Predsjednica udruge Marija Buganik Pranjić srdačnim je riječima izrazila dobrodošlicu i zahvalu biskupima. Ujedno je poljskom biskupu i njegovoj pratnji, koju su uz dvojicu svećenika sačinjavalo i troje laika iz Poljske, prikazala povijest njihovih predaka, sela i njihova nastojanja oko očuvanja svoga identiteta. I gosti i domaćini dali su izjave za Televiziju RS-a koja je snimku s tog susreta prenijela u svojim informativnim emisijama.

Nakon toga biskupi su posjetili i poljsko-ukrajinsko groblje u selu Crvljani gdje bi trebalo graditi grobljansku kapelicu na mjestu u ratu porušene. Pohodili su potom poljsku filijalnu crkvu u selu Trošelji, na drugom kraju župe. Tu su ih domaćini srdačno primili i iznijeli im svoje aktualne potrebe s obzirom na stanje njihove crkve.

Nakon župe Nova Topola, biskupi i njihova pratnja pohodili su nekadašnje poljske župe Novi Martinac i Gumjeru. Na crkvištu župne crkve u Gumjeri i na groblju koje je potpuno obraslo gustom šumom, izmolili su molitve za što skorije proglašenje blaženim ubijenoga gumjerskog župnika sluge Božjega Ante Dujlovića, te za sve preminule gumjerske župljane i njihove župnike. Prošli su i kroz nekadašnju župu Devetina i stigli u župu Mahovljani. Tu ih je s aktualnim informacijama o župi i biskupijskom vinogradu upoznao kao i prigoodnom večerom počastio đakon Ilija.

U ponedjeljak 25. srpnja biskup Komarica poveo je svoje goste i njihovu pratnju na liturgijsko obilježavanje tridesete obljetnice stradanja katolika u selu Briševo, u župi Stara rijeka kod Ljubije. Slavili su misu zajedno s okupljenim svećenicima i velikim brojem vjernika, većinom pristiglih iz Hrvatske i drugih zemalja. Biskup Komarica je propovijedao, a biskup Siemieniewski je na kraju mise uputio svoju riječ suosjećanja podrške i mira. Nakon misnog slavlja zadržali su se neko vrijeme s okupljenim vjernicima na zajedničkom objedu. Zatim su posjetili i župnu crkvu u Staroj Rijeci gdje ih je dočekao upravitelj župe fra Ivica Matić, župnik župe Sanski Most. Pružio je gostima iz Poljske osnovne podatke o aktualnoj situaciji u toj nasilno raspršenoj župi u koju se tijekom svih poratnih godina vratio samo mali broj povratnika.

Biskupi i pratnja su se zatim uputili preko Sanskog Mosta u župu Sasina gdje se posebno časte relikvije svete poljske redovnice Faustine Kowalske. Srdačnu dobrodošlicu i toplo gostoprimstvo pružili su im upravitelj župe preč. Adolf Višaticki i mlada zajednica redovnica sestara Misionarki Božjeg Milosrđa.

U utorak 26. srpnja gosti iz Poljske su pohodili samostan sestara misionarki ljubavi u Banjoj Luci te katedralu Svetog Bonaventure. Upoznati su s potrebnim informacijama, a posebno o radu sestara s najsiromašnijima kao i o stanju katolika u Banjoj Luci i cijeloj Banjolučkoj biskupiji. U atedrali su se posebno zadržali u kapelici bl. Ivana Merza u kojoj su također izložene slike i osnovni podaci o sluzi Božjem župniku Anti Dujloviću, za čije proglašenje blaženim je Biskupija Legnica već završila dio svoga postupka. Biskup legnički i njegova pratnja su puni dojmova i saznanja o aktualnoj situaciji Katoličke Crkve u Banjolučkoj biskupiji obećali biskupu svoju molitvenu i drugu potporu obećavši da će već postojeće vrlo dobre veze između obje biskupije još više učvrstiti i proširiti.