Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Vukšić slavio svečanu misu na 40. obljetnice župe Gornja Močila

Gornja Močila (IKA)

Župljani Župe sv. Antuna Padovanskog u Gornjim Močilima Sijekovcu proslavili su subotu, 30. listopada 40. obljetnicu djelovanja svoje župe koja pripada Derventskom dekanatu u Bosanskoj Posavini u susjednoj BiH. Uz domaćeg župnika Ivana Tolja i još 13 svećenika svečano misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić. Prije rata u župi je živjelo 1 792 Hrvata katolika, a danas ih živi tek sedmero.

„U ovom mjesecu listopada koji je na osobit način posvećen Blaženoj Djevici Mariji, Majki Crkve molimo danas njezin zagovor, da i ovu malu mjesnu Crkvu okuplja u sve većem broju te molimo da nasljedujemo njezin primjer brige, molitve i njezin primjer donošenja Boga na ovaj svijet“, rekao je na početku homilije biskup Vukšić. Posvjetio je kako je taj dan zahvalnosti Bogu za tolike blagoslove iskušenja koje je ovoj zajednici darovao, zahvalnost za sazrijevanje u vjeri, za sve trenutke nasljedovanja Kristova primjera vršeći dosljedno njegov u vlastitim izborima opredjeljenjima, javnim stavovima, odnosno svjedočenja Isusa Krista u ovome svijetu vlastitim životom.

„Molimo Blaženu Djevicu Mariju da poput nje darujemo Spasitelja ljudima koje susrećemo. Danosti Boga ovome svijetu poslanje je cijele Crkve i svakoga vjernika u Crkvi. Poput Blažene Djevice Marije koja nam je darovala Spasitelja koja je svakome od nas uzor pozvani smo darovati Boga i pronositi Božji glas ovim svijetom. Darivati i nuditi ovom svijetu vječno spasenje po Isusu Kristu zadaća je Crkve, zadaća je svakoga od nas. Neka dragi Bog dadne da slaveći Isusove sakramente ta sredstva njegove milosti po kojemu sudjelujemo u životu samoga Krista budu i sredstva koja će nas sve više približavati našemu spasenju, društvu, vječnoj Kani gdje ćemo zajedno s Isusom i BDM okupljeni kao zajednica koja slavi Gospodina zauvijek živjeti“, rekao je, uz ostalo, biskup Vukšić. On je posebno iskazao svoju radost što je pod misno mogao udijeliti sakramente krštenja, pričesti i krizme 40-godišnjoj Lani Krištov iz Osijeka.

Na kraju mise biskup je blagoslovio nove postaje križnoga puta, koje je naslikala i župi darovala domaća župljanka Štefanija Soldan. Kao znak zahvalnosti za taj veliki dan župnik Ivan Tolj biskupu je darovao prigodnu umjetničku sliku, a novokrštenica i krizmanica Lana također je biskupu darovala umjetničku sliku.

Misno slavlje kao i druženje uz zajednički ručak poslije mise pjevanjem je animirala klapa Nostalgija iz Mostara.

Dekretom Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog br. 1478/81. Župa sv. Antuna Padovanskog osnovana 16. prosinca 1981. odvajanjem od župa Bosanski Brod i Novo Selo. Udaljena je 5 kilometara od granice s Hrvatskom. Župna crkva sagrađena je 1985. godine. God. 1992. srpski su ekstremisti župnu crkvu minirali i srušili, župnu kuću opljačkali, demolirali i uništili, a svi Hrvati katolici protjerani su. Obnova župne kuće i župnog centra počela je 2002. godine. Župi pripadaju sljedeća naselja: Gornja Močila, Sijekovac i Luščani/Novo Selo. Dosadašnji župnici bili su Mato Janjić, Marko Hrskanović, Anto Stipić, a od 2006 župnik je Ivan Tolj. Prije rata u župi je živjelo 1 792 Hrvata katolika a danas ih tu žive tek sedmero. Ohrabrujuće je da su mnogi obnovili svoje kuće i u župu često dolaze, napose na nedjeljne mise.