Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan bijelih traka: Sjećanje na krvavo prijedorsko ljeto

Prijedor (IKA)

Danas 31. svibnja obilježava se Dan bijelih traka. Ovaj dan sjećanja obilježava se u Bosni i Hercegovini i brojnim europskim gradovima. Sedmu godinu zaredom Dan se obilježava mirnom šetnjom ulicama Prijedora u znak sjećanja na 3 176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja.

Na današnji dan vlasti jednog naroda su prije 27 godina naredile stanovništvu koje ne pripada njihovu narodu da nose bijele trake oko ruku, te da na kuće i stanove okače bijele prekrivače.

Međunarodni dan bijelih traka sedmu godinu zaredom obilježava se mirnom šetnjom kroz prijedorske ulice. Krajem travnja 1992. SDS je uz pomoć paravojnih formacija i JNA izveo klasični vojni puč i preuzeo vlast u Prijedoru, a samo nekoliko dana kasnije počeli su se izvršavati i prvi masovni zločini. Tako je kraj svibnja i definitivno označio početak krvavog prijedorskog ljeta 1992. godine.

Ovako je glasio poziv upućen preko Radija Prijedor 31. svibnja 1992.: “Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”.

Konačni ishod ovog zločina bio je uklanjanje 94% Bošnjaka i Hrvata s područja ove općine. Ovo je jasna poruka da je potrebno govoriti o ljudskom bratstvu i oprostu te da je svaki fundamentalizam opasnost za čovječanstvo. Ne ponovilo se nikad nikome, prenosi stranica Fratellanza umana.