Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje u Bosanskom Grahovu

Bosansko Grahovo (IKA)

U Bosanskom Grahovu je 13. kolovoza po 23. put obilježen Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje. Ta se komemoracija održava svake godine 13. kolovoza u znak sjećanja na 21 poginulog branitelja 141. brigade i 7. gardijske brigade HV koji su poginuli 13. i 14. kolovoza 1995. u bitci kod Bosanskoga Grahova.

Širi povod tom molitvenom okupljanju je sjećanje i molitva za sve poginule hrvatske branitelje koji su dali svoje živote u oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske Ljeto 95 i Oluja na području Dinare, Livanjskog polja i Bosanskoga Grahova.

Misu u župnoj crkvi Sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu (Obljaju) predvodio je livanjski župnik i dekan fra Vinko Sičaja u zajedništvu s drvarsko-grahovskim župnikom don Davorom Klečinom. Na komemoraciju u Bosansko Grahovo stigli su rodbina, prijatelji i suborci poginulih branitelja iz Splita, Kaštela i Varaždina organizirani u udruge roditelja poginulih branitelja i veterana spomenutih brigada, kao i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga HVO Hercegbosanske županije.

Komemoraciji su nazočili i predsjednik Vlade HBŽ Ivan Jozić te predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i grada Kaštela. Vojne strukture iz BiH na komemoraciji predstavljali su pukovnik Martin Pažin iz 1. pješačke pukovnije hrvatske komponente OS BiH, kao i zapovjednik vojarne u Livnu Marinko Romić te predstavnici Ministarstva obrane BiH.

U propovijedi fra Vinko potaknuo je na odgovornost svih nas u očuvanju uzvišenih vrijednosti za koje su branitelji položili živote poručivši: „Mjesta stradanja i mučenici ne dopuštaju nam da se odnarodimo, udaljimo od obitelji, vjere i Crkve, od maloga čovjeka, aktualnih problema i zajedništva bilo koje vrste iz kojega proizlazi dobro i bolja budućnost. Ta mjesta i ti mučenici ne dopuštaju nam da kukamo i jedikujemo skrštenih ruku, nego nas potiču da se uhvatimo u koštac sa svim mogućim izazovima i ponudama koje nam vjeru i naciju oslabište, uprljaše i razoriše”.

Nakon mise komemoracija je nastavljena pred spomen-križem u središtu Bosanskoga Grahova gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće, uz nazočnost počasnog voda OS BIH i sviranje počasne trube, a potom je fra Vinko izmolio molitvu odrješenja za sve poginule branitelje.

Organizator i ovogodišnjega Dana sjećanja u Bosanskom Grahovu bile su dvije domaće udruge – Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Heceg Bosne, Podružnica Bosansko Grahovo.

Već šestu godinu u nizu taj se datum i komemoracija nalaze u službenom kalendaru važnih događaja Ministarstva obrane BiH s čijom dozvolom na komemoraciju dolaze pripadnici hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

Ključne riječi:
Bosansko Grahovo komemoracija