Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovne vježbe za svećenike Vrhbosanske nadbiskupije

Sarajevo (IKA)

Postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca dr. mons. Juraj Batelja predvodi od 17. do 20. veljače u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu duhovne vježbe za svećenike Vrhbosanske nadbiskupije, izvještava nedjelja.ba.

Na početku mise u srijedu 19. veljače, mons. Batelja, među ostalim, naglasio je da „ako se sredstva javnoga informiranja žele približiti Božjemu narodu, pa i ljudima koji nisu katolici, ono što mi radimo, zapravo, trebao bi biti evangelizacijski posao da pomognu da otvoreno Isusovo srce proslijedi svoje zrake za one radi kojih je On krv svoju prolio i koje je na križu otkupio, a to su, ne ulazimo u teološku polemiku, mnogi ili svi ljudi”.

Napomenuo je kako je bl. Stepinac svima onima koji su imali odgovornost za javni život ili onima koji su polazili u obranu domovine uvijek na srce stavljao misli: čisto srce – to znači vjernost savjesti i čuvanje života i čiste ruke – od tuđega života i od tuđe imovine. „Jedna od najznakovitijih njegovih rečenica koju bi trebalo staviti na dovratnike svih onih koji se protive Njegovu svjetlu na obzorju ovoga dijela Europe, trebalo bi staviti rečenicu proroka Ezekijela: Tko mene dira, tko čovjeka dira, dira zjenicu Božjega oka. Bog se do te mjere poistovjećuje s čovjekom da mu to daje do znanja i zato živimo u ovovremenoj civilizaciji koja da bi mogla gospodariti čovjekom, isključuje Boga iz njegove sredine“, kazao je mons. Batelja.

Glavne teme duhovnih vježbi koje su okupile tridesetak svećenika, poruke su koje je papa emeritus Benedikt XVI. u povodu 150. obljetnice smrt sv. Ivana Marije Vianneyja i Svećeničke godine (2009.) uputio svećenicima te pismo pape Franje u prigodi 160. obljetnice smrti arškog župnika (2019.). Mons. Batelja za tu je prigodu priredio knjižicu „Budite jedno srce i jedna duša”, a naslov je uzeo iz oporuke koju je bl. Alojzije Stepinac uputio svojim vjernicima i hrvatskom narodu 28. svibnja 1957. godine. U sklopu duhovnih vježbi slavljene su mise, održan križni put s bl. Alojzijem Stepincem, jutarnje molitve, pokorničko bogoslužje i sakrament pomirenja te klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.