Budi dio naše mreže
Izbornik

Fra Miljenko Šteko predslavio misu zahvalnicu u prigodi proslave 50. obljetnice izgradnje crkve u Mesihovini

Mesihovina/Tomislavgrad (IKA)

U Mesihovini u Općini Tomislavgrad u nedjelju 22. kolovoza svečano je proslavljeno pedeset godina postojanja filijale crkve župe Seonica posvećene apostolskim prvacima svetom Petru i Pavlu, izvještava mrežni portal tomislavcity.com.

U toj prigodi misno slavlje predslavio je mesihovački sin, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

„Pedesete obljetnice i jesu zlatne, uistinu zlata vrijedi sve ono što se u pedeset godina u ljudskom životu događa. Onih koji su ovu crkvu gradili, malo ih je u snazi vas ovdje. Oni su u vječnosti a njihovi ostaci počivaju u ovom groblju, zato ćemo ih sve prenijeti ovdje na oltar Gospodinu“, podsjetio je na početku svoje homilije provincijal fra Miljenko.

Podsjetio je na podatak iz “Naših ognjišta” 1972. u kojem piše: “Župa Seonica ima oveće selo Mesihovinu sa 167 domaćinstava, a selo je udaljeno od matične crkve više od 5 km. Mesihovljani su već odavno htjeli imati filijalnu crkvu, to su izrazili svom župniku fra Ivanu Kvesiću. On se prihvatio posla oko gradnje crkve, planirana veličina je bila 18×8 m, plan je izradio inženjer fra Pio Nuić. Munjevitom brzinom su Mesihovljani prikupili novčana sredstva za crkvicu. Crkva je sagrađena u rekordnom vremenu od 48 radnih dana. Radilo se neumorno po danu a pred završetak i noću i na veliko veselje naroda, crkva je bila gotova 11. prosinca 1971. god kasno u noć.“

Podsjetio je također provincijal fra Miljenko da je ovo misno slavlje zahvalnica i za sve prethodnike koji su tu svjedočili za Kristov križ.

Skladnom pjesmom misno slavlje je uveličao mesihovački zbor, a seonički župnik fra Vinko Kurevija na kraju je uputio riječi zahvale te je sve nazočne pozvao na okrjepu koju su za ovu proslavu s velikom ljubavlju pripremile domaćice i domaćini ovog prekrasnog sela i svih njegovih zaselaka, objavio je u nedjelju 22. kolovoza mrežni portal tomislavcity.com.