Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće Majci Božjoj u Olovo i izbor nove uprave Bosne Srebrene

Olovo (IKA/KTA)

Svake godine 1. svibnja starodrevno Gospino svetište u Olovu mjesto je okupljanja brojnih hodočasnika Vrhbosanske nadbiskupije. Misno slavlje kao i ranijih godina predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Koncelebrirali su provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, čuvar Gospina svetišta u Olovu fra Ilija Božić i još 58 svećenika – kapitularaca Bosne Srebrene. Naime, ovih dana održava se redoviti Kapitul Franjevačke provincije sv. Križa – Bosne Srebrene te su svi kapitularci, trećega dana svoga zasjedanja, došli upravo u Olovo staviti cijelo franjevačko bratstvo, budućnost Provincije i naroda pod zaštitu Marije, kraljice Franjevačkog reda.

Slavlje je počelo procesijom oko crkve u Olovu molitvom krunice, Gospinim litanijama i marijanskim pjesmama. Za to vrijeme veliki broj svećenika bio je na raspolaganju hodočasnicima.

Kardinal Puljić u propovijedi je istaknuo da je vjerničkom životu najsigurniji put spasenja ostati pod majčinskom zaštitom Prečiste Djevice. Govorio je i o važnosti vjere i odlučnosti naših zemaljskih majki da se ne boje života i životnih iskušenja te ohrabrio sve prisutne i potaknuo na ustrajnost na evanđeoskom putu.

Na kraju slavlja čuvar svetišta pozvao je na duhovnu i materijalnu podršku u radovima oko već započete obnove Gospina svetišta. Zahvaljujući pomoći Ministarstva obrane i Franjevačkog provincijalata, svim hodočasnicima poslužen je vojnički grah i piće, a za vrijeme objeda mogli su uživo slušati marijanske pjesme što ih je izvodio glazbeni sastav vareškog župnika fra Mirka Majdandžića.

Po završetku zajedničkog hodočašća drevnom svetištu, izabrana je nova, odnosno za novi trogodišnji mandat potvrđena dosadašnja Uprava Franjevačke provincije sv. Križa – Bosne Srebrene. U popodnevnim satima uslijedio je izbor novog Definitorija, tj. članova Uprave koji će zajedno s provincijalom Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem, i vikarom Provincije fra Petrom Jelečom upravljati provincijom kroz naredno trogodište.

Nakon glasovanja svih prisutnih kapitularaca u prvom krugu ponovno su izabrani dosadašnji definitori Bosne Srebrene: fra Zdravko Dadić, fra Vinko Sičaja, fra Janko Ćuro, fra Vili Radman, fra Nikica Vujica i fra Kristijan Montina.