Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnici Oružanih snaga BiH na Plehanu

Plehan (IKA/KTA)

U ponedjeljak 13. svibnja večernju misu u crkvi Sv. Marka Evanđelista, u Vjersko-kulturnom središtu Plehan uoči hodočašća u Lurd predvodio je vojni biskup u BiH Tomo Vukšić.

Hodočasnici Oružanih snaga BiH koji u organizaciji Vojnog ordinarijata u BiH predvođeni vojnim biskupom Tomom Vukšićem dvadeseti put hodočaste u Lurd okupili su se u Vjersko-kulturnom središtu Plehan. Prva skupina – njih pedesetak s vojnim kapelanima Goranom Kosićem iz Travnika, fra Marijom Ostojićem iz Livna, don Ivom Jezidžićem iz Sarajeva, te don Željkom Čuturićem, generalnim vikarom Vojnog ordinarijata u Sarajevu i biskupom Vukšićem u popodnevnim satima stigla je na Plehan, gdje im se pridružilo još petero hodočasnika iz vojarne u Orašju s vojnim kapelanom fra Marinkom Živkovićem. Nakon kratke okrepe okupili su se na misnom slavlju koje je uz vojne kapelane, župnika u Bijelom Brdu Vladu Vrepca, dekana Derventskoga dekanata i župnika u Koraću fra Ivana Marića, te fra Ivana Ćurića i fra Franju Dalibora Stjepanovića, samostanskog vikara i ekonoma, predvodio biskup Vukšić. Zajedno s hodočasnicima na misi su se okupili i povratnici iz župa Plehan, Male Sočanice, Bijelog Brda i Koraća, a misno slavlje sviranjem je animirala s. Ivanka Darojković na službi u Slavonskom Brodu.

Na početku mise biskup Vukšić uveo je hodočasnike u značenje hodočašća, kako za same hodočasnike, tako i za puk koji na hodočašću susreću, kao ovdje na Plehanu.

Nakon čitanja Božje Riječi, umjesto homilije vikar Stjepanović hodočasnicima je, kako je to običaj na već tradicionalnom hodočašću, predstavio župu, samostan i Vjersko-kulturno središte Plehan. Istaknuo je pritom kako se broj pučanstva u župi Plehan, još od vremena župe Velika, koja je započela s malim brojem vjernika, oko 200, uvećao do 8000. Međutim, nakon ratnih stradanja devedesetih godina prošlog stoljeća značajan povratak nikad nije zaživio, tako da župa sada ima tek sedamdesetak povratnika. Usprkos tomu, u ljetnom razdoblju i za vrijeme većih blagdana, Plehan zaživi i posjećuje ga dobar dio vjernika. Na taj način, uz gradnju koja se provodi na Plehanu to Vjersko-kulturno središte postaje ponovno hodočasničko mjesto, kao što je to bilo i prije rata kad su na Plehan hodočastili iz čitave Posavine za proslavu blagdana sv. Marka Evanđelista i sv. Ivana Krstitelja. To potvrđuje ne samo broj „domaćih“ hodočasnika, nego i hodočasnika koji dolaze iz drugih krajeva. Na kraju je fra Franjo zamolio blagoslov sv. Marka Evanđelista da prati hodočasnike na hodočašću Majci Božjoj u Lurdu te preporučio čitav plehanski kraj i Bosansku Posavinu u molitve hodočasnika.

Na kraju mise izmoljena je hodočasnička molitva kojom je biskup Vukšić i službeno započeo hodočašće. Nakon mie za hodočasnike je pripremljena večera u podrumu muzejsko-galerijskog prostora u Vjersko-kulturnom središtu Plehan. Nakon večere hodočasnici su, predvođeni biskupom Vukšićem, utječući se zagovoru sv. Marka Evanđelista i Blažene Djevice Marije uputili prema sljedećoj postoji na svom hodočašću, noseći u svojim nakanama i molitve Plehančana i vjernika koji su zajedno s njima slavili njihovu prvu hodočasničku misu.