Budi dio naše mreže
Izbornik

„Istinom protiv politički nametnutog mišljenja“ i „Kratki espresso“ predstavljene u Tolisi

Bosanska Posavina (IKA)

U dvorani Dvor Terra Tolis u Tolisi kod Orašja u Bosanskoj Posavini predstavljene su, u subotu 29. veljače, knjiga svećenika franjevačke provincije Bosne Srebrene, znanstvenika i književnika dr. fra Luke Markovića „Istinom protiv politički nametnutog mišljenja“ te knjiga hrvatskog kolumnista dr. Nine Raspudića „Kratki espresso“.

U organizaciji Matice hrvatske ogranak Orašje pozdravnu riječ uputio je na početku Željko Vukić. Program je zatim u započeo čitanjem dijelova recenzija knjiga koje su pročitale prof. Katarina Marošević i Marijana Dominković.

„Kolumne uvezane u knjigu nisu tek misao ni zapisi o događajima koji su obilježili hrvatsku politiku proteklih nekoliko godina, već su uvijek i događaji sami po sebi, teme su jutarnjih razgovora u kavanama, redovna su inspiracija drugim kolumnistima da i oni kažu poneku, a poneka od njih je bila i predmetom policijskih izvida“, neke su od tvrdnji Borislava Ristića, kolumnista Večernjega lista iznesenim u recenziji knjige „Kratki espresso“.

O „Istinom protiv nametnutog političkog mišljenja“ dr. Raspudić je naglasio da se u knjizi, u kojoj je sabrano 49 tekstova koje je autor u zadnje dvije godine objavljivao u Glasu Koncila, Katoličkom tjedniku te na nizu internetskih portala, radi o nastavku Markovićevih analiza gorućih globalnih, nacionalnih i lokalnih tema kojima se autor intenzivno bavi dugi niz godina i oko kojih se profilirao kao zapažen i originalan glas u hrvatskoj i bosanskohercegovačkoj javnosti. „Istina koju autor stavlja u prvi plan i u naslovu knjige nekada može biti gruba, teška za čuti i pročitati. Ona je u društvenim i političkim pitanjima neizostavna i složena, teško ju je posjedovati u cjelini i trajno jer se njen predmet kreće i preobražava u vremenu, ali istina je uvijek blagotvorna, a za početak možemo joj se približiti jasnim i razgovjetnim imenovanjem stvari i pozivom na daljnji dijalog, na čemu inzistira i autor“, naveo je dr. Raspudić.

Među prisutnima na predstavljanju su bili redovnice, svećenici te predstavnici lokalnih društveno-političkih vlasti. Prigodan program pjesmom su animirali zbor „Mirjam“ iz župe Uznesenja BDM u Tolisi i „Toliški tamburaši“.