Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić i nadbiskup Vukšić molili na grobovima ubijenih banjolučkih svećenika

Banja Luka (IKA/KTA)

Po završetku 78. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 14. srpnja u Banjoj Luci, predsjednik BK BiH, vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić i dopredsjednik BK BiH, nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, u pratnji generalnog tajnika BK BiH mons. Ive Tomaševića i banjolučkog svećenika vlč. Predraga Ivandića, pohodili su katoličko gradsko groblje sv. Marka te molili kod zajedničke grobnice preminulih i ubijenih banjolučkih svećenika.

Među njima je i vlč. Ivan Grgić koji je u noći između 7. i 8. studenog 1992. u župi Ravska pokraj Ljubije odveden iz župne kuće i ubijen s pedeset hitaca u 31. godini života.

U ovoj grobnici nalaze se i posmrtni ostaci čuvara svetišta sv. Terezije od Djeteta Isusa i župnika u župi Presnače u predgrađu Banje Luke vlč. Filipa Lukende koji je u noći između 2 i 4 sata 12. svibnja 1995. izgorio u župnoj kući zajedno sa sestrom milosrdnicom Cecilijom Grgić, a župna crkva srušena je miniranjem.

U tu svećeničku grobnicu sahranjen je također župnik i dekan mons. Kazimir Višaticki koji je ubijen 18. studenoga 2004. u župnoj kući u Bosanskoj Gradiški.

Kardinal Puljić i nadbiskup Vukšić molili su i kod obiteljske grobnice u koju je sahranjen banjolučki svećenik vlč. Zvonimir Matijević koji je preminuo 2018. godine, a mnogi ga se sjećaju kada je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, 6. lipnja 2015. pred papom Franjom iznio svoje potresno svjedočenje o patnjama koje je podnio u travnju 1992. godine u kninskom zatvoru.

Kardinal Puljić i nadbiskup Vukšić također su molili kod zajedničke grobnice sestara Klanjateljica Krvi Kristove koje su u Banju Luku došle, 7. listopada 1879. te osnovale samostan sv. Josipa u Nazaretu, a vrlo aktivno djeluju i danas na raznim područjima crkvenog života.