Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić: Obitelj je Crkva u malom

Kupres (IKA)

Središnje misno slavlje II. obiteljskoga dana u Kupresu predvodio je u nedjelju 28. srpnja u crkvi Sv. obitelji predsjednik Biskupske konferencije BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Uoči početka mise domaćin župnik don Tomislav Mlakić pozdravio je okupljene hodočasnike, te osobito generalnoga tajnika BK BiH mons. Ivu Tomaševića, zahvalivši mu što je otpočetka dao veliki obol Obiteljskim danima, kao i vojnog biskupa u BiH Tomu Vukšića, pomoćnoga banjolučkog biskupa Marka Semrena, kao i ostale brojne okupljene svećenike, prenosi portal nedjelja.ba.

Na početku propovijedi kardinal Puljić istaknuo je nekoliko načela. Prije svega, kako je brak zajednica između muškarca i žene. „Kaže se da ukoliko ne poštujemo prirodne zakone, priroda nas kažnjava. Isto tako, ako ne poštujemo Božje zakone nema tu sreće. Brak, obitelj, to je Božja tvorevina, zajednica muškarca i žene, poručio je kardinal.

„Svaka obitelj je Crkva u malom. To smo znali i u ratu kada smo branili svoja ognjišta, branili smo i obitelj. I danas smo branitelji, samo bez oružja. Branimo našu katoličku, našu hrvatsku obitelj na našim prostorima“, kazao je kardinal.

Zatim je poručio da se bračna zajednica temelji na ljubavi, nikako ne na računici. „Ljubav je služiti drugome, žena mužu, ali i muž ženi. Jer, tko ljubi drugoga, sebe ljubi“, upozorio je, napominjući kako ljubav podrazumijeva poštovanje u bračnoj zajednici. Usto, kardinal Puljić kazao je kako djeca u obitelji zauzimaju posebno mjesto. No, ne trebaju ih roditelji odgajati tako što će im ispunjavati želje i željice, nego ih učiti da budu odgovorni ljudi.

„Ništa ne smije biti iznad bračne zajednice. Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja“, zaključio je kardinal propovijed, blagoslivljajući sve nazočne, a obiteljima poručio kako je najvažnije da mole jedni s drugima, zajednički obiteljski. „Ako želimo spasiti obitelj, dozvolimo da Isus uđe“, poručio je na kraju kardinal Puljić.

Biskup Semren zatim je pozvao sve na molitvu za katoličke i hrvatske obitelji diljem svijeta.

Organizatori II. obiteljskoga dana Biskupska konferencija BiH, župa Svete obitelji s Kupresa i udruga Kupreški kosci u suradnji s raseljenim Kuprešacima i prijateljima toga kraja, pripremili su i raznolik program, uz mnoštvo kulturnih i zabavnih sadržaja. Nastupila su brojna folklorna društava, glazbeni sastav Versi iz Metkovića, vinkovački tamburaški sastav Đeram predvođen Željkom Piperovićem. Uz tamburaške note u sklopu glazbeno-zabavnog programa nastupio je i Dražen Žanko te Mate Bulić, nakon kojih nastupila je klapa Intrade, predvođena Tomislavom Bralićem.

Dan ranije, u subotu, 27. srpnja, na uočnicu, nakon mise koju je predvodio predsjednik Vijeća za obitelj BK BiH biskup Semren, etno skupina Čuvarice iz Rame priredile su koncert u Hrvatskom domu u Kupresu.

Obiteljskim danom željelo se prije svega skrenuti pozornost na važnost obitelji i očuvanje obiteljskih vrijednosti u društvu, očuvati kršćanski identitet te pozicionirati Kupres kao ključno svetište Svete obitelji u srednjoj Europi. Istodobno cilj organizatora bio je i predstaviti bogatu prirodnu i kulturnu baštinu Kupresa kao iznimne turističke destinacije koju posljednjih godina otkrivaju mnogobrojne obitelji iz Europe, kako tijekom zimskih mjeseci kad uživaju na skijaškim stazama, tako i tijekom ljeta kada ovaj kraj predstavlja iznimnu oazu za odmor.