Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić pohodio Hrvatske katoličke misije u Austriji

Salzburg/Innsbruck (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić od 14. do 16. svibnja boravio je u Austriji, u pohodu HKM Salzburg i HKM Innsbruck. Povod njegova pohoda bila je podjela sakramenta potvrde ovogodišnjim krizmanicima misija, prenosi Katolički tjednik.

Stigavši u Salzburg 14. svibnja predvečer, kardinala je dočekao voditelj misije i župnik fra Zlatko Špehar sa svojim suradnicima. Sljedećeg dana upriličena je svečana misa u crkvi sv. Andrije za vrijeme koje je vrhbosanski nadbiskup podijelio sakrament potvrde 43 krizmanika.

U koncelebraciji su, uz župnika fra Zlatka, bili između ostalih i fra Ivan Cvetković, kapelan hrvatske župe i vlč. Mirko Ivkić.

U svojoj homiliji, nadbiskup je, krenuvši od liturgijskih čitanja, podsjetio krizmanike na situaciju u kojoj su se nalazili Isusovi učenici. Oni su unatoč tome što su tri godine proveli s Isusom i vidjeli mnoga njegova znamenja, pa čak i samog Uskrslog, ipak bili u velikom strahu, te nisu još bili sazrjeli da se bore sa životom, sve dok nisu primili „dar odozgo“. Time je propovjednik htio naglasiti važnost dara Duha Svetoga, koji je za učenike imao presudnu ulogu u njihovom životu i sazrijevanju. Upozorio je i na pouku evanđeoske prispodobe o sijaču i sjemenu, kazavši kako je ljudsko srce njiva na koju Bog sije sjeme. Ali nije svaka njiva jednaka, kako naglašava Isus u ovoj prispodobi. Približavajući krizmanicima Božju riječ iznesenu u prispodobi, kardinal im je usmjerio pažnju na razne životne situacije koje mogu utjecati na to da njihovo srce postane nepogodno tlo za Božje sjeme, te ih time udaljiti od Boga. „Sjeme koje Bog sije u nas je posijano u krštenju – sjeme vjere. Dar Duha Svetoga koji potvrđenici primaju kroz potvrdu dolazi da nas utvrdi u toj krsnoj vjeri, koja prolazi kroz razne kušnje. Snažno oružje koje nam pomaže na tom putu su molitva, posebno zajednička obiteljska, sakramentalni život te čitanje Svetog pisma“, poručio je nadbiskup te istaknuo važnost kumova i roditelja na tom putu vjere, i prizvao im u pamet njihove odgovorne dužnosti na putu usmjeravanja mladih u životu vjere.

Nakon ručka u bogosloviji, kardinal je u pratnji fra Zlatka posjetio dr. mons. Franza Lacknera, nadbiskupa Salzburga, a nakon toga se uputio u Innsbruck gdje ga je primio mons. Luka Kesedžić, voditelj HKM-a u Innsbrucku. Nakon zajedničke večere uputili su se u biskupsku rezidenciju gdje je nadbiskupa vrhbosanskog ugostio mons. Herman Glettler, innsbruški biskup.

U nedjelju 16. svibnja, kard. Puljić je u crkvi Petra Kanizija u Innsbrucku predvodio misno slavlje tijekom kojega je podijelio sakrament potvrde 33 krizmanika. Liturgijskim pjevanjem ravnao je zbor misije, a ministrirali su brojni ministranti ove aktivne zajednice.

Kardinalu su krizmanici, njihovi roditelji i predstavnici pastoralnog vijeća kroz prigodne pozdrave i recitacije izrazili srdačnu dobrodošlicu, a na kraju mise i zahvalili uz prigodne poklone.

Na zajedničkom ručku su uz nadbiskupa Vinka bili i članovi župnog pastoralnog vijeća kao i neki članovi zbora, a nekoliko hrvatskih pjesama izveo je tamburaški sastav Hajduk.

Popodne je vrhbosanski nadbiskup posjetio karmelićanski samostan sv. Josipa i sv. Terezije u Innsbrucku gdje ima i nekoliko redovnica iz Hrvatske i BiH, a koji upravo ovih dana proslavlja 175 godina od osnutka.

Uslijedila je potom druga misa u crkvi Petra Kanizija. Naime, budući da zbog ograničenja uzrokovanih epidemiološkim mjerama dobar dio zajednice nije mogao sudjelovati na misi krizme, nadbiskup je slavio još jednu misu, na kojoj su mogli sudjelovati i ostali vjernici misije. Nakon euharistijskog slavlja, kardinal se kratko zadržao u susretu s vjernicima.