Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić slavio misu povodom patrona župe i blagoslovio redovničku kuću u Novom Travniku

Novi Travnik (IKA)

Vjernička zajednica župe Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku proslavila je svoj patron na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, 13. svibnja. Središnje euharistijsko slavlje predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Taj dan je bio i blagoslov redovničke kuće Družbe Sestara Milosrdnog Isusa, gdje su prije nekoliko mjeseci započele pastoralno djelovati u ovoj župi Lašvanske doline, s. Damaris Wyrostek i s. Frančeška Kwiatkowska, prenosi KTA.

Za proslavu patrona župna zajednica se pripremala trodnevnicom – euharistijskim slavljem, mogućnošću primanja sakramenta pomirenja te pobožnošću prije mise.

Prvi dan trodnevnice misno slavlje predslavio je vlč. Željko Marić, rektor Vrhbosanskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku, a druga dva dana predslavio je mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije.

Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor, a na uočnicu patrona dječji zbor „Zrakice Milosrdnog Isusa“ imao je koncert duhovnih pjesama.

Na početku mise  na dan patrona sve svećenike, redovnice i vjernike župe, hodočasnike drugih župa, predstavnike društvenog i kulturnog života pozdravio je vlč. Marko Majstorović, župnik.

Citirajući himan jutarnje molitve časoslova svetkovine Uzašašća „…Sjajan oblak njega sakri vidu željnih učenika, ali čvrsta vjera živa nazočna nas svuda gleda….“, vlč. Majstorović je kazao da „danas mnogi oblaci žele sakriti Onoga koji je uskrsnuo i uzašao na nebo. Stoga nam je potrebna živa i čvrsta vjera da Ga možemo svugdje i u svima nazočna gledati. Upravo to želimo i mi danas moliti – za živu i čvrstu vjeru. Današnji blagdan i patron je posebniji za našu župu jer će nakon misnog slavlja uzoriti kardinal Puljić blagosloviti i novu redovničku kuću sestara Družbe Milosrdnog Isusa čije članice odnedavno djeluju u našoj župi. Stoga na poseban način pozdravljam generalnu poglavaricu Družbe s. Joannu Kwiatkowsku, njezinu zamjenicu s. Bernardu Sural te s. Paulinu Lepage i s. Nikodemu Rewa koje su došle iz Poljske“, kazao je župnik u svom uvodnom pozdravu. Na kraju, pozdravio je na poseban način i kardinala Puljića, izrazio mu zahvalnost i spremnost da dođe i bude dionikom današnjeg dvostrukog slavlja te predslavitelj mise kao i blagoslova samostana.

Liturgijsko pjevanje animirali su zborovi župe: dječji zbor, band mladih i župni zbor pod ravnanjem njihovih voditelja.

Proslava patrona i blagoslov redovničke kuće u Novom Travniku/Foto: KTA

Nakon što je protumačio kako i na koji način je nastala svetkovina Uzašašća Gospodinova, Kardinal je kazao da nama je „Gospodin svima ostavio poslanje da idemo učiti, propovijedati i učiniti njegovima sve ljude. Isusovo djelo spasenja je za svakoga od nas ovdje na zemlji. On je za nas sve pretrpio, ali i uskrsnuo. To je i svojim učenicima pokaza, no ni oni ga tada nisu razumjeli. Zato im obećaje i šalje Duha Svetoga, jer samo Božjim Duhom moći će biti sposobni Isusa svjedočiti i za Isusa živjeti. Svi smo mi Isusovi učenici. Ali i nama evanđelje teško dopire do srca, kao i u ono vrijeme Isusovim učenicima. Neda nam se lako otrgnuti od javnog mnijenja, od navika koje nosimo u sebi. Isus je imao divnu odgojiteljsku ulogu za nebesko, no mi ostajemo na zemaljskom kraljevstvu. U našoj svakodnevici ne damo se otrgnuti od zemaljskog razmišljanja, ne razgovaramo što nam kaže evanđelje, nego što mediji i drugi zemaljski glasnici govore. Zemaljska mjerila često puta su nam važnija od evanđeoskih“, kazao je Kardinal.

U nastavku također je kazao da „slaviti Uzašašće znači probuditi vjeru u vječnost. Da bi to mogli trebamo dopustiti evanđelju da nas mijenja, preoblikuje, da se sve više suobličujemo Kristu. U današnjem vremenu sekularizacije nužno je pitati se je li nas doista evanđelje zahvaća na taj način da se uspijevamo suobličavati Kristu, a ne ovozemaljskom? Treba moliti Duha Svetoga da nas oblikuje tako da djelujemo po evanđeoskom nalogu, po dostojanstvu djece Božje. Da evanđelje ne samo mene zahvati, nego i da evanđeoski djelujem, da Božja prodre i u nas i kroz nas. Da sačuvamo jasnoću opredjeljenja za Isusa Krista.“ Na koncu, kardinal Puljić je pozvao da u ovom Misnom slavlju „molimo da nas duh obdari svetom radošću i zahvalom, jer premalo živimo svetu radost i zahvalu za sve ono čime nas Bog obdaruje. Božjoj služimo i nećemo se izgubiti. Takve neka nas učini Gospodin.“

Proslava patrona i blagoslov redovničke kuće u Novom Travniku/Foto: KTA

Nakon popričesne molitve, riječi pozdrava i zahvale uputila je generalna poglavarica sestara Družbe Milosrdnog Isusa s. Joanna Kwiatkowska kazavši također da sestre samo produžena ruka Milosrdnog Gospodina koji nikada ne prestaje davati blagoslov svojima i biti izvor milosrđa za cijeli svijet. Sestre svojim djelovanjem u ovoj župi to žele biti i to je razlog njihova iskoraka u nepoznato.

Uime župe sestrama i kardinalu su uručeni prigodni darovi.

Po završetku misnog blagoslova, svećenici i vjernici uputili su se u procesiji do samostana sestara. Kardinal Puljić u pratnji nekoliko svećenika blagoslovio je redovničku kuću dok su ostali blagoslov pratili pjesmom u sestarskom dvorištu.