Budi dio naše mreže
Izbornik

Kćeri Božje ljubavi proslavile obljetnicu osnutka Družbe i Provincije

Sarajevo (IKA/KTA)

Sestre kćeri Božje ljubavi u Sarajevu u četvrtak 21. studenoga obilježile su 151. obljetnicu osnutka Družbe i završetak jednogodišnje proslave 100. obljetnice Provincije Božje providnosti sa sjedištem u Zagrebu.

Na spomendan Prikazanja Blažene Djevice Marije u Hramu euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice u Sarajevu predvodio je preč. Zdenko Spajić, rektor Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Za jubilarnu godinu Provincije sestre su odabrale geslo „U Božjoj providnosti hodimo“ i njime se nadahnjivale od otvaranja 100. obljetnice Provincije u Sarajevu, 23. rujna 2018. također u njihovoj samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice u Sarajevu sve do završetka ove godine koji je svečano obilježen 11. listopada u Zagrebu. Družbu kćeri Božje ljubavi utemeljila je 21. studenoga 1868. u Beču Majka Franziska Lechner.

Na početku mise riječi pozdrava predvoditelju misnoga slavlja, okupljenim svećenicima, redovnicama i drugim vjernicima te čestitku sestrama kćeri Božje ljubavi u povodu jubileja uputio je vlč. Ljubo Zelenika, rektor crkve i odgojitelj u Internatu „Sv. Josip“.

Uvodeći u misu preč. Spajić čestitao je redovnicama dan utemeljenja Družbe i pozvao ih na molitvu da im Gospodin udijeli snagu i milost Duha Svetoga kako bi karizmu, koju je njihova Utemeljiteljica zacrtala, mogli i danas vjerno svjedočiti i pronositi kroz svijet.

U propovijedi preč. Spajić podsjetio je da spomendanom Prikazanja BDM u Hramu ispovijedamo vjeru Crkve od njezinih vrlo ranih dana da je Marija bila sva posvećena Gospodinu. Kazavši da je Bog „postao jedan od nas, da prebiva među nama, mijenja svijet i društvene i međuljudske odnose“, istaknuo je da Bog sve to čini preko osoba koje su ispunjene Duhom Svetim poput utemeljiteljice Majke Franziske Lechner, koja je „osjetila Božji poziv da u jednom vrlo nepravednom svijetu čini nešto što će uprisutnjivati Boga među ljudima“.

Osvrnuvši se na pročitano evanđelje, rektor Spajić kazao je da Isus okuplja novu obitelj oko jedinog kriterija – slušanja i vršenja volje Božje. Rekao je da grijeh kršćane sprječava da budu, kako to kaže molitva, u Kristu „jedno tijelo i jedan duh“, te da se kruh i vino – „nežive tvari“ – snagom Duha Svetoga pretvaraju u Tijelo i Krv Kristovu. „Nas je Bog stvorio na svoju sliku i dao nam slobodu da možemo biti otvoreni djelovanju Duha Svetoga ili da se, radi različitih drugih stvari, zatvorimo njegovom djelovanju“, rekao je preč. Spajić, naglasivši da prepuštanje drugim „bogovima“ onemogućava da budemo istinski dionici unutar Crkve, „Kristova tijela koje je na križu porodio, uspostavio i koje posvećuje i vodi snagom Duha Svetoga“.