Budi dio naše mreže
Izbornik

Leopoldovo u župi Dragalovci

Dragalovci (IKA/TABB)

Župa Dragalovci u Prnjavorskom dekanatu svečano i dostojanstveno proslavila je blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Kako je ove godine taj blagdan bio u nedjelju, župljani, zajedno sa svojim župnikom Antom Barešićem, koji također upravlja i susjednom župom Kulaši, odlučili su vanjsku proslavu blagdana svog nebeskog zaštitnika upriličiti u subotu 11. svibnja.

Slavlje je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica a s njim zajedno su, osim župnika Barešića, koncelebrirali prijašnji župnik Dragalovaca i Kulaša Darko Anušić, sada župnik u M. Gradu i upravitelj župe Liskovica, te biskupov tajnik vlč. mr. Zlatko Matić. Na slavlju je bio i mons. Vlado Lukenda, župnik i dekan prnjavorski, te ravnatelj KŠC u Banjoj Luci i ujedno župnik župe Šimići i upravitelj župe Mahovljani Marko Stojčić.

Premda je uslijed ratnog progona i nemogućnosti održivog povratka u toj župi trajno samo nekoliko desetina župljana, na slavlju zaštitnika okupilo se više stotina župljana, koji žive većinom u Hrvatskoj i Sloveniji, a neki u Austriji, Njemačkoj i Švedskoj. Njima su se pridružili i vjernici iz župa Kulaši, Prnjavor te Sivša u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ovi posljednji u narodnim nošnjama.

Nakon ratnog pustošenja, obnovljena župna crkva bila je premalena da primi sve „misare“. Župnik Barešić na početku mise izrazio je svima dobrodošlicu, a to je učinio i biskup Komarica. U propovijedi biskup je pohvalio vjeru i vjernost Kristovoj Crkvi okupljenih vjernika, te njihovu ljubav prema onome što su kao najvrijednije ponijeli kad su morali napustiti svoju očevinu, uspomene na svoje djetinjstvo i mladost i svoju vjersku praksu, slavljenja sakramenata i crkvenih blagdana.

Upozorio ih je na ne male opasnosti koje u „tuđini“ vrebaju na njih i njihovu djecu, te im lako mogu ugroziti duhovnu dimenziju njihova bića. Obodrio ih je da sačuvaju svoje kršćansko i ljudsko dostojanstvo, da ne zaborave na molitvu i kršćanski moral u svojim obiteljima te da pružaju dobar primjer svojim novim susjedima. Potaknuo ih je da se utječu zagovoru svoga nebeskog zaštitnika i da cijene i dalje ono što je njega posebno resilo – ispovjednu praksu, blagost i milosrđe. Na kraju misnog slavlja svi su imali mogućnost cjelivati i relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Nakon misnog slavlja u dvorištu crkve udruga protjeranih Dragalovčana pripremila je za sve, pod  šatorima, „bratsku trpezu“. Tu su se našli i domaći susjedi pravoslavni. Bilo je pjesme i igranja kola. Biskup je još jednom izrazio svoju radost i veselje zbog sloge i ljubavi Dragalovčana što su posvjedočili i kod ovogodišnje proslave svoga župnoga patrona.