Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetni izlet redakcije Katoličkog tjednika u Ramu

Rama (IKA)

Članovi redakcije Katoličkog tjednika iz Sarajeva u utorak 28. srpnja boravili su na ljetnom izletu u Ramu. Redakciju su ugostili Zoran Stojanović i vlč. Branko Jurić, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Prvo mjesto koje je ekipa Katoličkog tjednika tijekom jednodnevnog izleta posjetila bio je Franjevački samostan Rama-Šćit. Uz pratnju domaćina Zorana, profesora u Srednjoj školi Prozor, obišli su Etnografski muzej samostana koji je postavljen u staroj samostanskoj građevini (1857.), jedinoj takve vrste iz vremena turske vladavine u Bosni i Hercegovini. Tu su imali priliku vidjeti život stanovnika ramskoga kraja, izloške starih zanata, gospodarstva, prijevoznih sredstava, stambene kulture; tekstilnu radinost – proces proizvodnje i sve vrste proizvoda u uporabi; fratarsku samostansku ćeliju – sobu fra Jeronima Vladića, te izloške flore i faune.

Djelatnici Katoličkog tjednika podijeljeni u dvije skupine polovili su i Ramskim jezerom, koje je nastalo 1968. te se proteže na dužini od 12 kilometara.

Ramsko jezereo. Foto: nedjelja.ba

Sljedeće stajalište bilo je u Zahumu gdje je izgrađena replika stare ramske kuće, na mjestu za koje se smatra da je bilo . Taj lokalitet teritorijalno pripada župi Sv. Franje Rumboci. Oko dva kilometra od Divine kuće nalazi se i Vidikovac s kojeg se cijeli ramski kraj vidi kao na dlanu, a u prvom planu tu je svakako jezero.

Rodna kuća Dive Grabovčeve. Foto: nedjelja.ba

Poslije uživanja u prekrasnom pogledu, svi su se uputili u mjesto Ljubunci koje teritorijalno pripada župi Sv. Ivana Krstitelja Uzdol i u kojem se nalazi Mlin Jurić. Tamo je ekipu s roštiljem dočekao vlč. Branko. Svi zajedno nastavili su druženje do poslijepodnevnih sati.