Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić predvodio proslavu Fra Lujinog dana u Olovu

Olovo (IKA)

U crkvi svetišta Gospe Olovske u prigodi obljetnice smrti fra Luje Zloušića, visočkog profesora i obnovitelja Gospina svetišta u Olovu, u ponedjeljak 26. listopada, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata Tomo Vukšić predslavio je euharistiju, objavila je Nedjelja.

Nakon svetopisamskih čitanja, mons. Tomo uputio je prigodnu riječ, osvrnuvši se na pročitani odlomak iz Poslanice Efežanima. „To je dio pisma sv. Pavla, koje je poslao kršćanima Male Azije. (…) Sveti Pavao naučava da je Crkva opće Kristovo sveto sredstvo za njegovo djelo spasenja svega stvorenoga. (…) Njezina je narav sveta jer joj je Krist glava, a ona Njegovo tijelo. (…) Mistično tijelo Kristovo je sveta stvarnost, dok je svaka zajednica vjernika uvijek i samo na putu svoga posvećenja po pristajanju uz Krista. I poznato nam je da se na tom putu, u zajednicama i kod pojedinaca, pojavljuju također stranputice različite vrste. To jest, povijesna zajednica i svaki pojedini vjernik u njoj su također grešni“, kazao je, između ostaloga, nadbiskup Vukšić.

Nadalje je objasnio kako polazeći od primjera sv. Pavla, dok se čita dojmljiv prikaz pokojnog fra Slavka Topića o svećeničkom svjedočenju, radu i upornosti fra Luje Zloušića, koji je napisan s mnogo zahvalnosti i razumijevanja, u fra Luji se prepoznaje putujućega propovjednika koji je, slično kao Pavao, ponekada čak „u nadi protiv svake nade“, pješačio, tražio i okupljao razasute vjernike, hrabrio ih i podigao im ovaj hram na temeljima nekadašnjega molitvenog prostora.

„I sigurno im je čitao i tumačio Pavlova ohrabrenja, pouke i opomene, a ponekada i ukore. Isto to, zajedno sa Sv. Pavlom, vjerujemo da ponavlja i nama, koji smo se na godišnjicu njegove smrti okupili na ovom euharistijskom slavlju za njegovo spasenje. I, bez obzira na sve naše slabosti i na sve protivštine današnjega vremena, sigurno bi svoje propovijedi sažeo u Pavlovu poruku nade i ohrabrenja: ‚Budite dobrostivi… Kao djeca svjetlosti hodite!‘ To je naše poslanje. I neka tako bude! Po Kristu Gospodinu našemu“, poručio je na kraju nadbiskup koadjutor.

Koncelebrirali su provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, profesor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom i pokretač Fra Lujina dana fra Ivan Nujić i još nekoliko svećenika. U crkvi – u kojoj su bile izložene brojne fra Lujine osobne stvari – okupila se i nekolicina vjernika, uglavnom iz obližnjih župa.

Kao i na početku, okupljenima se i na kraju kratko obratio fra Ivan, zahvalivši svima koji su sudjelovali na misi, kao i u organiziranju Fra Lujina dana, a zatim im se kratko obratio i provincijal Marinčić.

Misi je prethodilo otvaranje izložbe predmeta iz fra Lujine ostavštine i pobožnost Majci Božjoj Olovskoj, a po završetku euharistije uslijedio je domjenak za sve nazočne, objavila je Nedjelja.