Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen priručnik za zaštitu korisnika, osoblja i suradnika Caritasa u BiH

Sarajevo (IKA/KTA)

Predgovor priručniku u nakladi Caritasa u Bosni i Hercegovini napisao je predsjednik Caritasa BiH vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić.

Kardinal Puljić, između ostalog, ističe: „… Sa zadovoljstvom predstavljamo priručnik koji obuhvaća nekoliko temeljnih dokumenata, kodeksa i pravilnika za Caritase u Bosni i Hercegovini. Potaknuti potrebama na terenu i obvezama definiranim u Menadžment standardima Caritasa Internationalis, Caritasi u BiH krenuli su u proces izrade četiri kodeksa i jednog pravilnika koji su predstavljeni u ovom priručniku. Kodeksi i pravilnik, zajedno sa svojim dodacima, imaju utemeljenje u Svetom pismu, Socijalnom nauku Katoličke Crkve, Zakoniku kanonskog prava i drugim dokumentima na međunarodnoj ili lokalnoj razini. Osnovna svrha svih tih dokumenata je zaštititi naše korisnike, uposlenike i volontere od uznemiravanja i nasilja bilo koje vrste, ali i zaštititi sam Caritas.

Dokumenti sadrže konkretne upute za ponašanje osoblja osobito u rizičnim situacijama, ali i popis očekivanih ili neprimjerenih aktivnosti.
Upravno vijeće Caritasa BiH usvojilo je
te dokumente na sjednici održanoj u Mostaru 21. listopada 2019., a odobrila ih je Biskupska konferencija BiH na 77. redovitom zasjedanju održanom u Sarajevu 4. i 5. listopada 2019. godine. Na taj su način dokumenti postali obvezujući za sve Caritase u Bosni i Hercegovini, nacionalni i nad/biskupijske, kao i za sve ustanove čiji je osnivač Caritas. Dokumenti se primjenjuju na sve uposlenike Caritasa bez obzira na službu koju obnašaju, a po potrebi i na suradnike Caritasa u BiH u ovisnosti o potrebama i mogućnostima…”

Na kraju uvodnika izrečena je zahvala svim koji su pridonijeli izradi tih dokumenata, a na poseban način Osthilfefonds biskupije Linz iz Austrije na njihovoj financijskoj i stručnoj potpori.