Budi dio naše mreže
Izbornik

Obljetnica zločina nad Hrvatima Uzdola

Uzdol (IKA)

Na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, 14. rujna, na Uzdolu je obilježena 29. obljetnica od masakra i ubojstva 29 civila i 12 pripadnika HVO-a koji su izveli pripadnici Armije BiH u sklopu akcije "Neretva '93", objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i razmatranjem o križu u Memorijalnom centru gdje su žrtve pokopane. Vijence su položili članovi obitelji ubijenih, izaslanstvo Općine Prozor-Rama, Udruga Treća bojna i branitelji Uzdola, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, MNK Uzdol, Oružanih snaga BiH te druga izaslanstva društvenog, vojnog i političkog života Hrvatske i BiH.

Prije svete mise, u miru i tišini pročitana su imena svih ubijenih i poginulih u ratu.

Potom je misu predslavio župnik vjerničke zajednice Sv. Ilije proroka u Kruševu kod Mostara don Marko Šutalo. Koncelebriralo je desetak svećenika među kojima je bio i župnik vlč. Ivan Ivančević.

U prigodnoj homiliji don Marko je naglasio kako se danas “utječemo pod zaštitu Svetoga Križa, moleći zaštitu ovome mjestu i kraju”. Uzdolu i čitavoj Rami te puku hrvatskom zaželio je da Gospodin “udari trajni napredak, mir i slobodu s blagoslovom Kristovoga križa kojem od srca kličemo”. “Budući da je naša čitava narodna povijest bila obilježena teškoćama i križevima svake vrste, obraćamo se ovdje u Uzdolu Svetom Križu našega Gospodina Isusa Krista, koji je tijekom muke osjetio strašnu dramu borbe dobra i zla. Neka i nama kao svojevremenom Konstantinu u sukobu s Maksencijem objavi da je u križu pobjeda i spas”, kazao je, između ostaloga, propovjednik.

Nakon euharistije u Memorijalnom centru izmoljeno je opijelo za sve ubijene.

Što više vrijeme prolazi to je veća težnja za pravdom i kažnjavanjem počinitelja ovog strašnog zločina na Uzdolu. Haški sud je oslobodio optužbi zapovjednika operacije Neretva ’93, generala Armije BiH Sefera Halilovića te je na taj način zaustavljen svaki daljnji proces prvog vojnog nalogodavca.

Godine 2016. u studenom je započelo suđenje Enveru Buzi, zapovjedniku Samostalnog prozorskog bataljona čiji su pripadnici počinili zločin na Uzdolu. Buza je osuđen na 12 godina zatvora što mu je u lipnju 2021. Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo na osam. Uslijedilo je odgađanje izvršenja pravomoćne presude tako da je Buza otišao na izdržavanje kazne 2. kolovoza 2022. On je proglašen krivim prema zapovjednoj odgovornosti jer nije kaznio počinitelje dok su stvarni nalogodavci i izvršitelji ostali nekažnjeni.

Ususret 25. obljetnici ove tragedije novinarska ekipa Katoličkog tjednika posjetila je ovo mjesto posebnog pijeteta u Vrhbosanskoj nadbiskupiji te napisala reportažu i snimila prilog koji možete pogledati ovdje.