Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana sjednica Vijeća za liturgiju BK BiH pod predsjedanjem biskupa Komarice

Sarajevo (IKA)

Vijeće za liturgiju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice, u subotu 22. siječnja održalo je u Sarajevu redovitu sjednicu, javlja Katolička tiskovna agencija (KTA) u nedjelju 23. siječnja.

Neki od članova su, uslijed aktualne pandemije, u zadnji čas bili spriječeni doći na sjednicu.

Vijeće je raspravljalo o nekoliko aktualnih zadaća, koje treba rješavati samo ili zajedno s liturgijskom komisijom Hrvatske biskupske konferencije.

Posebna pozornost dana je informaciji o završnim, tehničkim pripremama za tiskanje kantuala, na koji odavno čekaju voditelji liturgijskog pjevanja i u domovini i u inozemstvu. Izražena je – i ovaj put – zahvalnost za iznimni trud oko uređenja kantuala preminulim članovima Vijeća: dr. fra Slavku Topiću i mo. don Niki Luburiću, te članu Vijeća vlč. Marku Stanušiću.

Raspravljano je i o informaciji glede aktualnog stanja s hrvatskim prijevodom trećeg tipskog izdanja Rimskog misala, kojega priprema Radna skupina liturgičara s područja RH i BiH.

Osim s nekim drugim aktualnim informacijama, članovi Vijeća su upoznati i sa sadržajem Provedbenog dekreta za odredbe kanona 838 Zakonika kanonskog prava, koji je objavila Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata 22. listopada 2021. Riječ je o većim ovlastima koje se daju Biskupskim konferencijama u priređivanju i odobravanju prijevoda liturgijskih knjiga, izvijestila je Katolička tiskovna agencija (KTA) u nedjelju 23. siječnja.