Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba "Novi život starog hrasta – replike prastarih zdjela kostolačke kulture" u vjersko-kulturnom središtu Plehan

Plehan (IKA)

U galeriji i muzeju u izgradnji Vjersko-kulturnog središta Plehan u Bosanskoj Posavini otvorena je u nedjelju 1. prosinca prva izložba "Novi život starog hrasta – replike prastarih zdjela kostolačke kulture" autora Ive Jelušića.

Svečano misno slavlje i klanjanje pred Presvetim predvodio je gvardijan fra Anto Tomas u suslavlju s domaćim franjevcima fra Jozom Gogićem i fra Ivanom Ćurićem.

Na početku mise fra Anto blagoslovio je adventski vijenac koji su Plehanu darovali učenici i učitelji Osnovne škole Vladimira Nazora – područnog odjela u Potočanima kod Odžaka, a izradio Mijo Antunović, vlasnik bravarije IMGRA u Potočanima.

U homiliji je fra Ante uputio molitvu i vapaj Gospodinu da povratnicima i franjevcima koji žive na ovom području pomogne ostvariti svoja viđenja o obnovi ovoga kraja. Molio je Gospodina da njegove Plehančane raseljene diljem svijeta kao i sve odgovorne u društvu potakne da prepoznaju svoje talente i sposobnosti te ih ulože u obnovu Plehanskog kraja kako bi ponovo zasjao kao vjersko i kulturno središte toga dijela Bosanske Posavine. I toga je puta pozvao Posavljake da im dolazak na Plehan na mladu nedjelju bude zavjet kada će zajedno moliti za obnovu svog rodnog kraja.

U prisutnosti povratnika i Plehančana koji žive u Hrvatskoj te predstavnika društveno-političkih i kulturnih vlasti iz BiH i Hrvatske, nakon mise otvorena je izložba replike prastarih zdjela kostolačke kulture „Novi život starog hrasta“, autora Ive Jelušića, zaljubljenika u povijest Bosanske Posavine.

Na početku je prikazan dokumentarni film o kostolačkoj kulturi čiji je razvoj započeo oko 3200 godina prije Krista, a najznačajniji lokalitet te kulture u BiH je upravo u Bosanskoj Posavini – Pivnica kod Odžaka. U filmu je prikazan i abonos –fosilizirano drvo hrasta lužnjaka poznato kao crni hrast-dub star preko 5000 godina, čija su nalazišta u svijetu vrlo rijetka, a moguće ga je pronaći u starim i sadašnjim koritima rijeke Save, Vrbasa, Bosne i Drine.

U prigodnom programu koji je vodila prof. Marija Zečević, uz autora su govorili Mato Grubišić, zatim dr. Tomislav Dubravac na temu “Abonos – drvo hrasta lužnjaka koji piše povijest”. Dr. Dubravac je zahvalio autoru Jelušiću što je vratio hrastu duh jednoga vremena i života tisućama godina dalekog iza nas te mu dao novu dimenziju u svojim finalnim proizvodima, koji imaju i kulturno-umjetničku vrijednost te time pokazao da je promicatelj kulturne baštine rodnoga kraja koja šalje poruku drugima kako baštiniti vrijednost svojih časnih i ponosnih predaka.

Autor Jelušić govorio je o ideji i procesu izrade replika prastarih zdjela, naglasivši kako je njihova izrada zahtjevna te iziskuje puno rada, strpljenja i umijeća. Gvardijanu Tomasu darivao je križ izrađen od abonusa, a dr. Dubravcu zdjelu. Župi Plehan darovao je i zdjelicu za prinos darova. Gvarijanu je obećao da će, kada se uredi galerija, darovati još dio svojih replika izrađenih od abonosa. Uz zahvalu svim sudionica tog velikog događaja, izložbu, koju čine tridesetak vrijednih eksponata, svečano je otvorio gvardijan fra Anto.