Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka solidarnosti članova Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine

Sarajevo (IKA/KTA)

Članovi Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine uputili su 23. ožujka poruku solidarnosti članovima svojih Crkava i vjerskih zajednica. Poruku prenosimo u cijelosti.

Dok proživljavamo ovo teško vrijeme iskušenja uzrokovano širenjem koronavirusa, osjećamo dužnost uputiti članovima naših Crkava i vjerskih zajednica poruku solidarnosti.

U prvom redu pozivamo sve naše vjernike da u ovim kriznim danima pojačamo svoje molitve Bogu Svemogućem da zaustavi ovo zlo širenja koronavirusa.

“Pozivamo sve članove naših Crkava i vjerskih zajednica, te sve druge građane Bosne i Hercegovine da se najozbiljnije pridržavaju uputa koje daju stručnjaci i krizni štabovi, kao i nadležne vlasti kako bi sačuvali jedni druge i što prije zaustavili širenje ove nemile zaraze.

Vjerujemo da će ljudi u ovim kušnjama pokazati svoje pravo lice ljudskosti i velikodušnosti, da će pomoći onima koji, ostavljeni i usamljeni, nose teško breme ugroženosti. Neka nas ova kušnja nauči čovjekoljubivosti i spremnosti na velikodušnost.

S vama smo u ovim iskušenjima želeći u vama ohrabriti nadu da će i ovo proći. Valja iz ove kušnje steći sposobnost iskazivanja ljudskosti i izgrađivanja zdravijeg društva koje će se istinski oslanjati na Božji Zakon i čovjekoljublje.

S posebnom zahvalnošću izražavamo priznanje svim medicinskim i drugim službenicima koji su u službi sprječavanja širenja pandemije, ali i u službi građanima, kao i ljudima koji kontroliraju stanje sa željom da pomognu kako bismo što prije izašli iz ove krize.
Neka nas sve prati Božja milost!”

Poruku su potpisali reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, dabrobosanski metropolit SPC Hrizostom, vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić, i predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci