Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdrav kardinala Puljića na početku 82. redovnog zasjedanja BK BiH

Sarajevo (IKA)

Pozdrav predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanskog nadbiskupa metropolita kardinala Vinka Puljića na početku 82. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 4. studenog 2021. u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu.

Ustaljena je praksa da treće godišnje redovito zasjedanje bude ovdje u Sarajevu. Otvarajući ovo 82. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine sve vas od srca pozdravljam i izričem dobrodošlicu.

Pozdravljam sve članove naše Biskupske konferencije: dopredsjednika mons. dr. Tomu Vukšića, nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i apostolskog administratora Vojnog ordinarijata u BiH, mons. dr. Franju Komaricu, biskupa banjolučkog, i mons. dr. Petra Palića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog. Na žalost, pomoćni biskup banjalučki mons. dr. Marko Semren morao je u posljednji trenutak otkazati svoje sudjelovanje zbog zdravstvenih razloga. Također pozdravljam generalnog tajnika mons. Ivu Tomaševića.

Budući da je dosadašnji apostolski nuncij završio svoju službu i otputovao, tu je otpravnik poslova Apostolske nuncijature mons. Amaury Medina Blanco pa ga pozdravljam i želim ugodan boravak među nama.

U ime Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, pozdravljam po prvi put u ovom svojstvu mons. Ivana Štironju, biskupa kotorskog. Iskreno pozdravljam delegata Hrvatske biskupske konferencije vladiku križevačkog mons. Milana Stipića, koji ima svoju nadležnost prema svojim vjernicima i u Bosni i Hercegovini.

Nakon što smo večer uoči ovog zasjedanja slavili Svetu misu u katedrali Srca Isusova, zahvaljujem mons. Štironji za sinoćnju besjedu. Također zahvaljujem križevačkom vladiki na riječima koje je jutros uputio bogoslovnoj zajednici na Svetoj misi u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Zbog iznenadne bolesti na ovo zasjedanje nije mogao doći delegat Austrijske biskupske konferencije mons. Maximilian Aichern, biskup iz Linza, koji je uputio svoje pozdrave i zaželio nam svima blagoslovljen zajednički rad.

Već je uobičajeno da se na početku ovoga rada, poslije upućenih pozdrava, osvrnemo na zaključke koje smo donijeli na posljednjem 81. redovitom zasjedanju održanom 13. i 14. srpnja 2021. u Banjoj Luci.

Valja nam također promotriti pristigle dopise na koje trebamo poslati zajednički odgovor ili barem o njima biti informirani. To smo u dnevnom redu uobičajili nazvati našom agendom.

Pred nama su neka redovita pitanja, kao što je osvrt na susret održano 5. srpnja ove godine a Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu te odobravanje pojedinih pravilnika koje nam je dostavio Caritas BiH.

Ovih dana je papa Franjo pokrenuo cijelu Crkvu na zajednički hod pozivajući na Sinodu. Zato ćemo i toj temi zajednički promišljati.

Lani smo zajednički pokrenuli Đakonsku pastoralnu godinu te ćemo ponovo o tome promišljati na početku novog đakonskog praktikuma.

Ne možemo zaobići ni sadašnje stanje pastorala u ovoj pandemiji koronavirusa. Pogledat ćemo što smo do sada činili i kako se ubuduće postaviti.

Unatoč brojnim pisanim zahtjevima i usmenim razgovorima, donošenje zakona o povratu oduzete imovine stalno se odgađa, a i onaj koji je pripravljen, nova je zakonska nepravda prema vlasnicima čija je imovina otuđena. Nakon genocida i urbicida sada se provodi i gruntocid. Zahvalan sam malobrojnim medijima koji pišu i govore na tu temu. Vlasti su vrlo inertne kada je u pitanju rješavanje zdravstvenog i mirovinskog osiguranja svećenika. Manipulira se i odugovlači rješavanje tog pitanja kao što se i mnoga druga pitanja rješavaju sporo ili neučinkovito. Ako bude vremena, razgovarat ćemo i o ovim temama te poslati javnosti i svoju poruku u vezi s tim iako nisam siguran, znači li išta takva naša poruka u ovoj zemlji.

Ne možemo ostati nijemi pred pojavom agresivnog ponašanja političkog prepucavanja koje unosi nesigurnost u ljude i stvara nezdravu klimu. Uzroci tog agresivizma su brojni, ali se ne pristupa dovoljno ozbiljno i temeljito rješavanju ni maloljetničke delikvencije niti verbalne agresivnosti, koja često vodi fizičkom, pa čak i nasilju oružjem.

Zabrinuti smo nemoralom u javnosti, koji sve više dobiva pravo javnosti kao nešto normalno, posebno kada je riječ o nasilju prema ženama ili djeci.

Također nas zabrinjava pojava depresije u svim dobnim skupinama kao i suicida, o čemu vlasti vrlo malo vode računa, a ni pojedini mediji ne daju doprinos ozdravljenju javnog mnijenja i ne unose ljubav prema životu i nadu za život.

Dalo bi se nabrajati i brojne druge izazove današnjice na koja ne možemo odgovore odjednom naći, ali ne smijemo ostati nijemi ni gluhi pred zovom vremena.

Još jednom zahvaljujem svima na dolasku i na sudjelovanju te nam svima želim blagoslovljen rad i ovo zasjedanje naše Biskupske konferencije proglašavam otvorenim!