Budi dio naše mreže
Izbornik

Prigodom proslave Božjeg milosrđa održana duhovna obnova u Sarajevu

Zagreb (IKA)

U prigodi proslave svetkovine Božjeg milosrđa u sarajevskoj katedralnoj župi Presvetog Srca Isusova održana je svojevrsna duhovna obnova od 21. do 27. travnja 2019. Prvoga dana bilo je svečano izlaganje slike Milosrdnog Isusa. Za vrijeme pobožnosti, koja je počinjala u 17.30, vjernici su molili krunicu i zazive Božjeg milosrđa te krunicu Srcu Isusovu (Zlatna krunica) i litanije Božanskom milosrđu.

Također bila je i mogućnost pristupanja i sakramentu pomirenja. Vrhunac svakoga dana priprave za svetkovinu Božjeg milosrđa bilo je euharistijsko slavlje u 18 sati koje, u zajedništvu s preč. Matom Majićem, župnikom i dekanom sarajevskog dekanata, vlč. Ivo Jeziđićem, župnikom župe Čemerno, don Antom Kelavom, iz župe Makarska, predslavili su svećenici: vlč. Jakov Kajinić, duhovnik Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu; p. Tomo Magić, DI župni vikar i ekonom župe Grbavica/Sarajevo; vlč. Marko Majstorović, župnik župe Novi Travnik; fra Pero Karajica, župnik župe Dobrinja; fra Danijel Rajić, vikar i ekonom u samostanu na Bistriku; mons. Ivo Tomašević, generani tajnik BK BiH; dr. Josip Knežević, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.

U svojim homilijama predslavitelji su naglasili da u ovom uskrsnom tjednu na poseban način želimo častiti Božje milosrđe neizmjernom zahvalnošću za Njegovo bezuvjetno milosrđe koje nam je pokazao u svome Sinu Isusu Kristu, onom milosrđu koje se očitovalo u muci, smrti i uskrsnuću Njegova Sina za spas svijeta i svakog čovjeka. Stoga naš povratak Isusu treba nas uvesti u iskustvo dublje povezanosti s Milosrdnim Isusom koji dolazi k nama i u nama živi kako bi nas osnažio u vjeri, nama koji milošću vjere ispovijedamo da se uzdamo u njegovo beskrajno milosrđe. Bitan i nužan je osobni susret sa uskrslim Isusom koji mijenja čovjeka u dubini njegova srca i duše, i da u toj promjeni možemo reći: Gospodine, u Tebe se uzdamo! Gospodine, u Tebe se uzdam! Susreta i uzdanja u Gospodina pogotovo smo potrebni danas u ovome vremenu beznađa i velikih sumnji. Ako se doista pouzdajemo u Božje milosrđe, ono će se u našim životima odraziti kao potok milosti koji proizlazi iz Isusova srca, milosti koja uvijek iznova i uvijek više prolazi kroz sakramenate, na poseban način kroz sakrament pomirenja, koji čiste našu duše i pozivaju nas da promatramo kako je lijepo živjeti čistoću života.

Na kraju euharistijskih slavlja pred slikom Božanskog milosrđa bio je čin posvete Božanskom milosrđu molitvom svetog Ivana Pavla II., pape.

Skladnim i radosnim glasovima liturgijsko pjevanje svakoga dana animirali su, prema rasporedu, razni zborovi/bandovi: župni band mladih „Veritas“ i band mladih „El Shaddai“ s Bistrika, zbor sarajevske katedralne župe i dječji zbor župe „Uzašašće Gospodinovo“ Novi Travnik – glasovi koji su u katedrali odzvanjali melodijom duše i srca.

Ključne riječi:
proslava Božjeg milosrđa