Budi dio naše mreže
Izbornik

Prof. dr. Franjo Topić dobitnik ovogodišnje Šestoaprilske nagrade

Sarajevo (IKA)

Predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić nagrađen je 13. ožujka Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti.

Dr. Topić zahvalio je Gradskom vijeću i Odboru za dodjelu Šestoaprilske nagrade koji su predložili a zatim i usvojili dobitnike, potom BZK Preporodu, a osobito akademiku prof. Mirku Pejanoviću koji ga je predložio za nagradu.

„Moram reći da su to već godinama tražili od mene, ja nisam puno za tim išao. Drago mi je, pogotovo što je svih trinaest članova Odbora, kako mi je rečeno, jednoglasno odlučilo da se nagrada dodijeli meni. To je jedno priznanje naprosto onog što radite, kao što su to i ocjene u školi i inače kada netko kaže da je nešto dobro i lijepo. Razumijem ovo i kao nagradu svim onim ljudima koji surađuju sa mnom i na fakultetu i u Napretku, a i mojoj široj obitelji”, izjavio je dr. Topić.

Sudjelovanje dr. Topića u razvoju kulture vidljivo je kroz više desetljeća. Manifestacije na području čitave države pa i šire, stipendiranje i povezivanje mladih ljudi temelj su napretka naše društvene zajednice, makar ona nekada izgledala kao borba s vjetrenjačama.

„Meni je Napredak i bavljenje kulturom, koliko god to izgledalo donkihotovski, zadovoljstvo, jer ne bih mogao raditi i ovoliko dugo voditi Napredak da mi to ne pričinjava zadovoljstvo. Drago mi je da je Napredak postao jedno veliko društvo”, istaknuo je dr. Topić. Spomenuo je i najsvježiji primjer rada Napretkovih podružnica koje su organizirale Poklade, defilee od Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Jajca, Zavidovića do Zenice. „Za Božić je Napredak organizirao više od 35 manifestacija”, podsjetio je.

„Kultura je važna radi kultiviranja, kao što sama riječ kaže kult, a što je važno za mene i kao vjernika i kao teologa. Kultura, kult, dakle obred, ako hoćete i liturgija, imaju isti korijen i slično značenje. Naprosto to je želja da čovjek bude što bolji, da sam sebe kultivira, obrađuje, time također i društvo oko sebe. Mi se nismo nikada predali tome da je to teško i nemoguće pa i u najteža vremena.

Reći ću, kada smo već ovdje u Sarajevu, gdje je i Središnjica Napretka, da je Napredak u tri i po godine rata organizirao 80 koncerata i 37 izložbi, uz podružnice za koje nemam precizne podatke iz tog razdoblja, a što je bilo za ovaj grad i širu regiju vrlo značajno. Živi čovjek od kruha ali ne živi samo od kruha, dakle kultura je vrlo važna”, poručio je dr. Topić. Teologija i kultura u osnovi imaju zajedničku točku a to je moral koji je stup razvoja svakog pojedinca i društva.

„Kultura je inače po definiciji univerzalna kategorija i ona nema granica, a što je i apsolutna većina građana u društvu tako i doživjela i doživljava i sada, ne samo u Sarajevu nego i diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske i šire”.

„Zahvaljujem još jednom, osobito podružnicama, to su većinom volonteri koji rade”, rekao je prof. dr. Topić.

„Kultura je onakva kakvom je predstavljamo, a Napredak to radi u većini mjesta, ako hoćete generacijski”, zaključio je ovogodišnji dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva predsjednik HKD Napredak.

Ključne riječi:
nagrada topić