Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Tijelova u sarajevskoj katedrali

Sarajevo (IKA/KTA)

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo, 20. lipnja, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova svečano misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uz suslavlje osmorice svećenika i uz sudjelovanje redovnica raznih družbi te bogoslova i drugih vjernika.

Na početku mise kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne te im zahvalio što su došli proslaviti „najveće otajstvo na zemlji – a to je upravo euharistija iz koje izvire snaga naše vjere, koja izgrađuje naše zajedništvo“.

U propovijedi kardinal Puljić istaknuo je da je svetkovina Tijelova „osobito draga i veličanstvena jer u njoj slavimo očitovanu Božju ljubav na jedan vrlo otajstven način“. Često ovo otajstvo gledaju samo kao hranu, ali ono zapravo u prvom redu predstavlja žrtvu. „Bog je dao svoga Sina koji je na križu žrtvovan i time je otkupio čovječanstvo. I upravo ta žrtva je na otajstven način uprisutnjena u otajstvu euharistije“, kazao je kardinal Puljić, dodajući da je upravo Isus izabrao taj način svoje prisutnosti.

Napominjući da vjernici slavljenjem toga otajstva ne mogu ništa dodati „toj veličanstvenosti“, kardinal Puljić rekao je da mogu biti dionici „toga dara – dionici očitovane i darovane ljubavi Božje“. Pojasnio je da shvatiti to otajstvo znači u svome srcu i u svojoj vjeri biti istinski raspoloživ jer Bog sebe daruje u euharistiji pa su i vjernici, okupljeni za stolom Gospodnjim, pozvani darovati sebe. Ukazao je na potrebu trajne zahvalnosti Bogu na tom daru, napominjući da se prema euharistiji ne treba odnositi kao da se na to jednostavno imamo pravo. Pozvao je vjernike da razmišljaju o veličini Božjega dara da se kroz pričest mogu sjediniti s Kristom.

„Što više shvaćamo taj dar, to više rastemo u vjeri, rastemo u blizini Božjoj. Narodna poslovica kaže: S kim si, onakav si! Ako se istinski budemo družili s Kristom, tako blizu, onda će On nas oblikovati u otajstvenu, božansku ljubav. I to nam daje jamstvo da ćemo nakon smrti živjeti s Njim“, rekao je kardinal Puljić.

Napomenuvši da se u današnjem društvu sve više gube osjećaj za ono što je sveto, kardinal Puljić kazao je da je potrebno naučiti častiti Isusa osjećajući da On živ dolazi među vjernike pod prilikama kruha i vina. „Vama je dobro poznato iz evanđelja da su se ljudi gurali da Isusa dodirnu. I mi ga možemo dodirivati u euharistiji, možemo biti uvijek s Njim“, kazao je kardinal Puljić potičući vjernike da im svetkovina Tijelova bude prigoda da razmišljaju o tome kako doživjeti i živjeti u Isusovoj blizini, te da postanu svjesni svetosti tijela i duše. Na kraju je pozvao sve da budu sabrani u molitvi, a posebno tijekom euharistijskog slavlja te poželio da ih ova svetkovina posveti i ispuni u ljubavi Božjoj.

Nakon pričesti uslijedila je euharistijska procesija s četiri postaje unutar katedrale uz sudjelovanje svih vjernika. Liturgijsko pjevanje animirali su bogoslovi Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa.

Svetkovina Tijelova slavi se u četvrtak nakon nedjelje Presvetog Trojstva. U središtu je čašćenje Presvetoga Oltarskog Sakramenta pri čemu se osobito ističe nazočnost cijelog Krista u posvećenoj hostiji. Povijesno gledano najvažniji poticaj za uvođenje toga blagdana bila su viđenja redovnice Julijane iz Lütticha u XIII. stoljeću. Za cijelu Crkvu tu je svetkovinu propisao papa Urban IV. godine 1264. U hrvatskom jeziku za tu se svetkovinu pored naziva Tijelovo koristi i naziv Brašančevo.

Ključne riječi:
kardinal Puljić Sarajevo Tijelovo