Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Male Gospe u župi Rama - Šćit

Rama (IKA)

Prema staroj ramskoj tradiciji, blagdan Male Gospe slavi se u Gospinom svetištu na Ščitu, a u srijedu 8. rujna pred velikim brojem vjernika pristiglih iz brojnih krajeva BiH i susjedne Hrvatske svečano misno slavlje predslavio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, izvještava mrežni portal rama-prozor.info, a prenosi Katolička tiskovna agencija (KTA).

prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić je podsjetio da se današnjim blagdanom Crkva obilježava dan kad se rodila i na ovaj svijet došla Marija, kćerka svetoga Joakima i Ane.

„I ne samo obilježava i proslavlja njezino rođenje, nego još više Crkva i svaki pojedini kršćanski vjernik ovim blagdanom radosno zahvaljuje Gospodinu Bogu što je rođenjem Marije, buduće majke druge osobe Presvetoga Trojstva, Isusa Krista, spasitelja svijeta i čovjeka, započela neposredna priprava za Isusov dolazak i što je time najavljena povijest spasenja, koju su proroci stoljećima unaprijed najavljivali. Današnji blagdan nikako nije samo naše razmišljanje o velikim događajima iz povijesti spasenja, nego prije svega molitveno i zahvalno podsjećanje na dar, koji je Bog uručio svome narodu u obliku Gospina rođenja, i na njezinu predanu suradnju u Isusovu djelu spasenja. U tom smislu bilo bi vrlo površno, ako bismo Marijino djelo suradnje promatrali samo na razini prirodnoga, tijela koje rađa, psihologije, odgoja ili skrbi za svoga sina, što čini svaka odgovorna i brižna majka prema djetetu koje je donijela na svijet. To je sve, naravno, bilo uključeno također u Gospinu slučaju. No, Marijina suradnja na djelu Isusovu bila je, uza sve što je nabrojano, posvema i nadasve duhovna, jer ona je potpuno prihvatila Isusovo poslanje, s njim se u svom životu poistovjetila, njemu se posvema darovala, stavila se u njegovu službu i to živjela s najvišim mogućim predanjem i zauzetošću“.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u nedjelju 5. rujna trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice služena je misa sekundicija p. Marka Petrićevića. Drugoga dana trodnevnice u povodu početka školske godine, upriličena je ispovijed školaraca, učitelja, nastavnika, kao i blagoslov đaka i školskih torbi. Posljednjeg dana trodnevnice, služena je Sveta misa za hodočasnike koju je predvodio fra Zdravko Dadić, definitor Provincije Bosne i gvardijan u Sesvetskoj Sopnici.

Blagdan Male Gospe, obilježava se i kao Dan općine. Tim povodom, upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomen ploča s imenima stradalih Ramaca kroz povijest.

Kroz dane trodnevnice, i danas na sami blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, Svete mise i cjelokupni program, bili su upriličeni u samostanskom perivoju, objavio je portal rama-prozor.info, a prenijela Katolička tiskovna agencija (KTA).