Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljeni zaštitnici sjemenišne crkve sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu

Sarajevo (IKA/KTA)

Crkva sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu, koja se nalazi u sklopu Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, proslavila je 5. srpnja zaštitnike. Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH Tomom Vukšićem, apostolskim nuncijem u BiH Luigijem Pezzutom, umirovljenim jeruzalemskim patrijarhom Fuadom Twalom te drugim svećenicima.

Kako prenosi KTA Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, riječi dobrodošlice na početku mise uputio je rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Josip Knežević koji je pozdravio predvoditelja kardinala Puljića te podsjetio da se ovom misom, osim što se slave zaštitnici sjemenišne crkve, također zaključuje još jedna godina svećeničke formacije u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. Poseban pozdrav uputio je mons. Twalu koji je u Sarajevo došao na poziv mons. Franje Topića, predsjednika Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”.

Uvodeći u misno slavlje, kardinal Puljić je pozdravio sve prisutne, a s posebnom je radošću pozdravio mons. Twala. Zahvalio je svima koji su zaslužni za uspješno privođenje još jedne godine svećeničke formacije u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, studentima, djelatnicima i dobročiniteljima. Na sve je zazvao zagovor slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda ističući da su nam osobito danas potrebne te njihove radosne vrijednosti u naviještanju i svjedočenju Isusa uskrslog.

Prigodnu propovijed mons. Twala pročitao je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. Patrijarh Twal na početku je izrazio duboko poštovanje i zahvalnost „pastiru s velikim srcem“ kardinalu Puljiću te rekao kako je ovaj susret prigoda da se učvrsti crkveno zajedništvo među dvjema Crkvama – vrhbosanskom i jeruzalemskom – čiju je sličnost, kako je podsjetio, prepoznao i sv. Ivan Pavao II. koji je Sarajevo nazvao „europskim Jeruzalemom“.

Na kraju misnog slavlja rektor Knežević zahvalio je prije svega Bogu i zaštitnicima sv. Ćirilu i Metodu na ovome danu. Potom je zahvalu uputio svim bogoslovima koji su se potrudili oko pripreme za proslavu zaštitnika, kardinalu Puljiću za predvođenje mise te mons. Twalu na prisutnosti i upućenim riječima. Prije otpusnog blagoslova, kardinal Puljić je zahvalio dosadašnjim odgojiteljima na njihovom radu u Bogosloviji, a novima je poželio Božji blagoslov u radu potičući ih da pomognu budućim generacijama da stasaju.

Tekst u cijelosti pročitajte na TKA BK BiH.