Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi čestitari kod kardinala Puljića

Zagreb (IKA)

U skladu s tradicijom, zbog vlastitih obveza na sam Uskrs, prvi uskrsni čestitari kod vrhbosanskog nadbiskupa metropolita kardinala Vinka Puljića na Veliku subotu, 20. travnja bili su biskupi, svećenici, redovnici, redovnice i đakoni koji djeluju u Sarajevu.

Kardinal Puljić stiskom ruke i kratkim razgovorom zahvalio je osobno svakom od njih za dolazak i za upućene čestitke, a došli su: apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, vojni biskup Tomo Vukšić, pomoćni biskup Pero Sudar, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijalna glavarica služavki Malog Isusa Provincije Bezgrešnog začeća BDM s. Maria-Ana Kustura, provincijalna glavarica sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog Provincije Majke Divne s. M. Julijana Djaković, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina s. Kata Karadža te predstavnice sestara: Kćeri Božje ljubavi, Školskih sestara franjevki Hercegovačke franjevačke provincije i Klanjateljica Krvi Kristove, kao i članovi Družbe Isusove u Sarajevu, predstavnici raznih crkvenih institucija te drugi svećenici, redovnice i đakoni.

Nakon što su otpjevali prigodnu uskrsnu liturgijsku popijevku, riječi dobrodošlice uime kardinala Puljića uputio je generalni vikar mons. Luka Tunjić.

Uime svih okupljenih ove godine uskrsnu čestitku kardinalu Puljiću uputio je vicerektor Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa vlč. Ilija Marković. Podsjetio je i na strah, zbunjenost i nevjeru Isusovih učenika dok je Isus počivao u grobu. „Koliko je puta u nama odzvanjalo to isto pitanje u današnjim nedaćama i izazovima koje proživljavaju naše društvo, naš čovjek i ova naša mjesna Crkva? Poput učenika uhvate nas strah, zbunjenost i beznađe. I upravo kada se pitamo kako nastaviti dalje i koji je pravi put, hrabre nas riječi Uskrsloga upućene nama preko Tome apostola: ‘Ja sam Put i Istina i Život’ (Iv 14,6)“, kazao je vicerektor Marković te istaknuo da su pozvani „na osobnu uskrsnu obnovu, na obnovu naših međuljudskih odnosa i povjerenja“.

Vicerektor Marković poželio je: „Neka i nas Kristovo uskrsnuće otvori za misijsko djelovanje tamo gdje nas je Providnost postavila, prema ljudima koji su nam darovani i kojima smo poslani. Nema misijâ bez izlaska iz sebe, svoje sigurnosti i otvaranja vlastitog srca srcu bližnjega.

Ova naša domovina treba i danas revnih i vjernih misionara Radosne vijesti koji će oduševljeno živjeti svoje zvanje i poslanje. Mi, koji smo na poseban način nakalemljeni na Krista, koji smo se zakleli vjerno Mu služiti u braći i sestrama, pozvani smo biti svjedoci tog novog života utemeljenog na uskrsnoj vjeri i nadi…

Neka događaj Kristova uskrsnuća bude na obnovu naše vjere i vjernosti, na učvršćivanje naše nade i usavršavanje naše ljubavi prema Bogu i čovjeku“.

Kardinal Puljić zahvalio je za upućene čestitke i lijepe želje, te spomenuo ljepotu kada se „podijeli radost vjere posebno s onima koji s nama putuju, koji su bliski po poslanju i zvanju, kao i s onima koji su nam bliski po krvi, rodu i narodu“.

„Radost podijeljena je umnožena radost. Dužni smo naviještati i čuvati vjeru u svom srcu i s onima s kojima dijelimo svagdašnjicu. Svetkovine su zato da postanemo svjesni svoga korijena i svoga identiteta iz čega smo nikli i tko i što je sadržaj našeg života“, kazao je kardinal Puljić te ukazao na potrebu uklanjanja „beznađa sekularnog agresivizma, ogorčenosti koja truje srce i međuljudske odnose, svake sebičnosti i oholosti koja se svaki dan nameće te svakog otrova koji se širi kroz predrasude, ogovaranja, tračeve i laži“. Kardinal Puljić poručio je da „slaviti Uskrs znači pronaći uporište protiv svih zala u Onome koji je zloga pobijedio i nadu nama donio“.

Kratko se osvrnuo i na tijek Sinode Vrhbosanske nadbiskupije i potaknuo sve da se ozbiljno uključe i grade crkvenost. Podsjetio je da su „svi ucijepljeni po krštenju u Crkvu“ i da „žive po mjesnoj Crkvi“.

„Valja tu mjesnu Crkvu voljeti“, kazao je kardinal Puljić, napominjući da se čovjek žrtvuje za ono što se voli. Na kraju je još jednom svima poželio sretan Uskrs i blagoslovljene uskrsne blagdane.

Uslijedilo je druženje i međusobno čestitanje nakon čega su svi nastavili pripravu za Uskrs u skladu sa svojim poslanjem i pastoralnim obvezama.