Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjednica Pastoralnog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije

Sarajevo (IKA)

U prostorijama Vrhbosanskoga nadbiskupskog ordinarijata u subotu 26. rujna održana je godišnja sjednica Pastoralnog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije, četvrta u ovom sazivu, pod predsjedanjem nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, prenosi nedjelja.ba.

Sudjelovalo je još 19 članova, koji su nakon uvodne molitve za Sinodu i pozdrava usvojili zapisnik od prošle sjednice. Budući da su biskupi BK BiH proglasili godinu Božje riječi, koja počinje na blagdan sv. Jeronima, 30. rujna, i traje do 30. rujna 2021., predavanje o temi „Božja riječ u obitelji u svjetlu Godine Božje riječi” održao je profesor emeritus sarajevskog KBF-a mons. Mato Zovkić.

Govorio je o tri područja koja mogu pridonijeti čitanju, proučavanju, širenju i razmatranju Svetoga pisma: kako liturgijska čitanja činiti doživljajnima, tri vjernička para u Knjizi o Tobiji te žene uz Isusa u evanđelju po Luki. Mons. Zovkić posebno je naglasio važnost čitača u liturgiji za koje je ustvrdio kako pomažu za bolje doživljavanje susreta s Bogom koji i danas govori u svojoj riječi.

Također je dio svoga predavanja posvetio ženama koje su bile uz Isusa o čemu je izvještaj donio Sv. Luka. „Proučavanjem ovih zgoda čitatelji i molitelju mogu steći dublji uvid u Isusovo poštovanje prema ženama i njegovu podršku obiteljima“, kazao je predavač te podsjetio na Jeronimovo načelo koji je kazao: „Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista.“

„Koliko sam kao bibličar proučavao Isusa kanonskih evanđelja, ovo Jeronimovo načelo razumijem tako da je Isus u svjetlu nekih odabranih tekstova iz proroka i psalama gledao svoj identitet i vršio svoje poslanje. Takvo vršenje poslanja dovelo ga je u konflikt s vjerskim poglavarima koji su ga izručili Rimljanima na okrutnu smrt, a Boga je uskrisio potvrdivši tako njegova djela i riječi. Zato tko želi razumjeti i učenički slijediti Isusa treba s njime učiti Pisma. Učeći Pisma kao pojedinci i zajednica učimo Krista na kojega smo kršteni“, zaključio je mons. Zovkić.

Nakon toga fra Šimo Ivelj govorio je o predbračnim tečajevima koji se organiziraju u nadbiskupiji, pri tome istaknuvši poteškoće s kojima se predavači susreću te nazočni razgovarali i o potencijalnim rješenjima.

O sinodi Vrhbosanske nadbiskupije i njezinim budućim koracima, osobito sa sadržajem prijedloga radnog dokumenta, sudionike je upoznao njezin generalni tajnik dr. vlč. Mario Bernardić, dok je pastoralni kalendar za iduću godinu predstavio predstojnik Ureda za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije i njezin glasnogovornik vlč. Dražen Kustura.

Nakon sjednice druženje je nastavljeno uz obiteljski stol na zajedničkom ručku u prostorijama ordinarijata, izvijestila je nedjelja.ba.